Társoldalunk:

A szexuálisan molesztált amerikai tornászok a kongresszushoz fordultak

2021.10.14. 21:35

A bántalmazott amerikai tornászok arra kérik a kongresszust, hogy cseréljék le az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) vezetőit.

Az olimpiai bajnok Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman, valamint a világbajnok Maggie Nichols levelet írtak a kongresszusnak, mert szerintük a USOPC nem kezelte megfelelően a Larry Nassar által elkövetett szexuális zaklatások ügyeit. A tornászok szerint a "bizottság múltbéli cselekedetei azt mutatják, hogy nem hajlandók szembesülni a sportágban fellelhető zaklatási problémákkal".A USOPC úgy reagált, hogy "a levélben szereplő ügyek olyanok, amelyekkel a USOPC már több mint két éve foglalkozik". Hozzátették, hogy "teljes mértékben elkötelezettek a szexuális zaklatás megfelelő kezelésében a sport minden szintjén". 

Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman és Maggie Nichols a kongresszushoz fordult a zaklatási botránnyal kapcsolatbanForrás: AFP/Saul Loeb

Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. A feljelentést azonban nem a USOPC, hanem az egyik áldozat, McKayla Maroney tette meg 2017 szeptemberében. A következő év januárjában az amerikai tornaszövetség összes igazgatója lemondott a botrány miatt, később pedig a USOPC elnöke is távozott posztjáról.