Sporttörténelmi változás jön az egyik magyar sikersportágban

GULYÁS Michelle öttusa
Tokió, 2021. augusztus 6. Gulyás Michelle a női öttusázók egyéni versenyének lovaglás számában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadion 2021. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról már kedden beszámoltunk, Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) kivette a sportág programjából a lovaglást. 

Joël Bouzou, az UIPM alelnöke a L'Equipe francia sportnapilapnak szerdán megerősítette a brit Guardian erre vonatkozó keddi értesülését, és hozzátette, még nem dőlt el, hogy melyik sport kerül a lovaglás helyére.

- fejtette ki Bouzou.

Gulyás Michelle-nek ezen túl nem fog meggyűlni a baja a lovakkal Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A francia sportdiplomata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntésnek nincs köze a tokiói olimpián történt incidenshez: akkor Annika Schleu hiába vezetett toronymagasan a lovaglás előtt, nem bírt makacskodó lovával, amely folyamatosan ellenszegült, így a németek ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnoka pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában.

A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán - például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében -, de a sportágak sosem cserélődtek.