Wladár Sándor szerint Turi lemondásával nem zárult le a bántalmazási ügy

2021.11.25. 10:16

A Magyar Úszó Szövetségben viselt valamennyi tisztségéről lemondó, a tanítványai bántalmazásával megvádolt Turi György döntése után a szervezet elnöke, Wladár Sándor jelezte, ezzel nem tekintik lezártnak az ügyet.

„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának – közölte Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. – Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából."

A bizottság ettől függetlenül természetesen folytatja a munkáját, jelezte Wladár Sándor. „Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is" - áll a MÚSZ által a sajtóhoz eljuttatott közleményben.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnökeForrás: Koncz Márton

Turi György csütörtökön jelezte, lemond a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről, amit a MÚSZ elnöksége elfogadott.

Az edzővel szemben az elmúlt hetekben több egykori tanítványa, így elsőként Cseh László, majd a későbbieben Kozma Dominik, Dara Eszter és Kiss Noémi is nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg, melyek szerint Turi éveken át módszeres testi és lelki terror alatt tartotta a tanítványait, akikből így próbálta a lehető legjobb teljesítményt kisajtolni.

A MÚSZ azt követően kezdett fegyelmi vizsgálatba, hogy lapunkban megjelent Orsovai Péter, egy egykori Turi-tanítvány megrázó nyilatkozata a Kőér utcai uszodában történtekről.