Felfüggesztettek egy orvost, mert PCR-teszteket hamisított teniszezőknek

Pozitív koronavírus teszt, Covid-19, covid, antigén teszt és PCR teszt, illusztráció, 2022
Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt
Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatot indított koronavírus-tesztekkel való esetleges visszaélésekkel kapcsolatban a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ). A teszteredményeket hamisító orvost a Semmelweis Egyetem felfüggesztette.

Az MTSZ csütörtöki közleményében azt írta, hogy az elmúlt 48 órában tudomásukra jutott: alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a Covid-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, e visszaélésekben pedig a szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek.

"Az elnökség határozatban utasította az ellenőrző bizottságot, hogy vizsgálja meg, a szövetséggel kapcsolatban álló versenyzők és sportszakemberek (2021-es évi) Covid-tesztelése során valóban történhetett-e bármilyen visszaélés, okkal merül-e fel a szabálytalanság gyanúja" - fogalmaztak az MTI-nek eljuttatott és a huntennis.hu-n is olvasható közleményben.

Hozzáteszik, az elnökség felhívta a főtitkárt, hogy haladéktalanul folytassa le a szükséges fegyelmi eljárásokat, az elnököt pedig arra kérte, hogy az alapos gyanúra való tekintettel tegye meg a szükséges büntető feljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Mint írták, a szövetség mindenben együttműködik a vizsgálatot folytató hatóságokkal, a vizsgálat eredményeiről pedig tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A Semmelweis Egyetem (SE) felfüggesztette annak az orvosnak a munkavégzését, aki hamis PCR-teszteket állított ki az MTSZ számára - írja a Magyar Nemzet. Az intézmény rektora azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi ellenőrzésen kiderült: az egyetem nevében több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet az MTSZ tagjainak, hogy az adott mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta.

A belső eljárás lezárását követően az egyetem, a leleteken is szereplő, szakvizsgát tett orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint az MTSZ keretorvosi tevékenységére vonatkozó engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem.