Véres korcsolyapenge, horrorbukás, végzetes tragédia - a téli olimpiák legszörnyűbb balesetei

Horizontal OLYMPIC GAMES WINTER OLYMPIC GAMES ALPINE SKIING
USA's Nina O'Brien falls in the second run of the women's giant slalom during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Yanqing National Alpine Skiing Centre in Yanqing on February 7, 2022. (Photo by Joe KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A téli olimpiák elképesztően látványos és gyönyörű sportágakat vonultatnak fel, jellegzetes hangulatuk gyakran azokra is hatással van, akik egyébként nem kifejezetten rajonganak a sportokért. Ezeknek a versenyeknek a varázsa bámulatos, azonban többségük rendkívül veszélyes, gyakran előfordulnak horrorisztikus sérülések. Az idei pekingi ötkarikás játékokon egy hódeszkás és egy síelő is hatalmasat bukott, ám szerencsére mindketten felépülnek és folytathatják pályafutásukat. Ennek kapcsán összegyűjtöttük - természetesen a teljesség igénye nélkül - a téli olimpiák történetének 10 legnagyobb balesetét. Többször is előfordult, hogy egy zuhanás tragikus végkimenetellel végződött, de volt olyan versenyző is, aki a csodával határos módon sporttörténelmet írt szörnyű bukása után.

A japán snowboardos horrorbalesete

Hivatalosan el sem kezdődött az idei téli olimpia, amikor két nappal a nyitóünnepség előtt egy horrorbaleset rázta meg a Pekingtől 200 kilométerre fekvő Genting Snow Parkot, ahol az ötkarikás játékokra készülő slopestyle snowboardosok tartottak edzést. A slopestyle a sportág egyik leglátványosabb és egyben legveszélyesebb szakága, melyben a sportolók egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat.

Josika Rina ebben a versenyszámban is indult volna, de a tréning során egy ugrást követően nagyon szerencsétlenül fogott talajt, és mozdulatlanul feküdt a havon.

A japán versenyzőt húsz percig ápolták, mielőtt levitték a hegyről, és fájdalmában többször is felkiáltott, miközben szállították. A Japán Olimpiai Bizottság az eset után közölte, hogy a sportoló slopestyle-ban és big airben sem indulhat majd el.

A japán hódeszkás gerincműtéten esett át, de már jobban van és képes felülni. Josika a közösségi médiában megköszönte a támogató üzeneteket, egyúttal elárulta, hogy emlékszik az esésre, emiatt van benne egy nagy adag félelem.

- nyilatkozta a műtétje után.

A kettős lábtörést szenvedő amerikai síelő

A pekingi téli olimpia harmadik napján női óriás-műlesiklásban is történt egy szörnyű baleset.

Az amerikai Nina O'Brien az első futam után a hatodik helyen állt, majd a második pálya végén hatalmasat bukott, így a fájdalomtól sikoltozva gyakorlatilag bezuhant a célba.

A versenyt 15 percre le is kellett állítani a súlyos sérülés miatt, majd hosszas ápolás után hordágyon vitték el O'Brient. Kiderült, hogy a 24 éves alpesisízőnek a síp- és szárkapocscsontja is eltört, ezért számára idő előtt véget ért a téli olimpia.

O'Brien állapotát a balesete után stabilizálták a jancsingi kórházban, és sikeresen átesett a szükséges lábműtéten.

írta az amerikai síelő az Instagramon megosztott bejegyzésében.

A grúz szánkós szörnyű tragédiája

A 2010-es vancouveri játékokon a sporttörténelem egyik legsokkolóbb balesete történt Nodar Kumaritasvilivel.

A grúz szánkós nem sokkal a megnyitóünnepség előtti edzésen bukott, elvesztette az uralmát a szánkó fölött, majd hatalmas, 90 mérföldes - mintegy 145 km/órás - sebességgel csapódott ki a pályáról, és egy oszlopnak vágódott.

A helyszínre kiérkező orvosok azonnal a 21 éves sportoló segítségére siettek, szívmasszázst alkalmaztak, majd a versenyzőt helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Nodar Kumaritasvili nem élte túl a tragikus balesetet Forrás: AFP/Peter Parks

A vancouveri ötkarikás játékokon a szánkó egyesek történetének legfiatalabb olimpiai bajnokaként 20 évesen diadalmaskodó Felix Loch az aranyérmét két lemezre vágatta, az egyikre pedig Nodar arcképét vésette, és ellátogatott az elhunyt sportoló családtagjaihoz, akiknek odaadta a medált.

Érdekesség, hogy 12 évvel Nodar halála után, az unokatestvére, Saba Kumaritasvili a 2022-es pekingi olimpián folytatta a családi hagyományt és elindult a szánkóversenyen, amelynek selejtezőjében a 31. helyen zárt.

Nodar a fő oka annak, hogy szánkózom, tíz év van közöttünk, így nem sok mindenre emlékszem róla, csak pillanatokra" - nyilatkozta a versenyző, akinek dédapja, Aleko felügyelte Georgia első szánkópályájának építését, majd szövetségi kapitányként és a helyi szövetség vezetőjeként is dolgozott.

Az életveszélyes korcsolyapenge

A snowboard, a sí és a szánkó mellett a rövidpályás gyorskorcsolya is a veszélyes téli sportok közé sorolható, hiszen a versenyzők nagyon gyors sebességgel száguldanak a jégen, ráadásul az éles korcsolyapengék is könnyen sérülést okozhatnak. Ennek köszönhetően szenvedett súlyos balesetet John Robert Celski a 2010-es vancouveri játékok előtti felkészülés során.

Az amerikai versenyző jobb korcsolyapengéje átszúrta a bal combját az egyik kanyarban, amikor kisodródott és elcsúszott. A penge átvágott egy izmot, és a lelátón tartózkodó szülei, valamint a figyelmes szurkolók vették észre, hogy a sportoló lábából vér ömlött a jégre.

Celski élete és karrierje nagy veszélybe kerülhetett volna, de szerencséjére a vágás éppenhogy elkerülte az ütőeret, de így is 60 öltéssel kellett összevarrni a sebet. Az amerikai korcsolyázó gyorsan regenerálódott és a 2010-es téli olimpián két bronzérmet is szerzett, majd négy évvel később Szocsiban ezüstérmes lett a férfi váltó tagjaként. Celski a 2018-as pjongcsangi játékokon is elindult, aztán 28 évesen visszavonult a profi versenyzéstől.

Törött nyakkal is befejezte a versenyt a snowboardos

Markus Schairer a 2018-as pjongcsangi olimpián szenvedett sokkoló horrorsérülést, ennek ellenére elképesztő módon mégis be tudta fejezni a versenyt. Az osztrák hódeszkás a negyedik pozícióban haladt a cél felé a negyeddöntőben, amikor elveszítette az egyensúlyát, és hatalmasat esett az egyik bukkanónál.

A sportoló a hátára zuhant, beverte a fejét, és a földet érése után egy percig meg sem mozdult, azonban összeszedte magát, talpra állt, és végül áthaladt a célvonalon.

Az osztrák versenyzőt a bukás után azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy az ötödik nyakcsigolyája eltört, és az orvosi jelentés szerint nem sokon múlott, hogy véglegesen lebénuljon. A korábban világbajnoki címet szerző Schairer sikeresen felépült súlyos sérüléséből, azonban a profi versenyzést már nem folytatta, 31 évesen a visszavonulás mellett döntött.

Halálos ütközés a sípályán

A téli olimpiák történetének egyik legborzasztóbb balesete 1992-ben történt a svájci gyorsasági sízővel, Nicolas Bochatayjal. A hazája egyik legjobbjának tartott sportoló éppen a csapattársaival edzett, amikor bekövetkezett a végzetes tragédia.

Az akkor 27 éves Bochatay az albertville-i olimpián az egyik alpesisí-döntő előtt bemelegítésként lecsúszott, azonban nekiütközött a pálya mellett parkoló hókotrónak, és azonnal szörnyethalt.

A helyszínen tartózkodó szemtanúk közül néhányan később azt nyilatkozták, hogy kiabáltak és integettek a többi síelőnek, hogy megakadályozzák társuk lesiklását a veszélyes pályán, egyesek szerint pedig a hókotró gép az ugrás magasságában, indokolatlan helyen "rejtőzködött".

A téli olimpiákon eddig összesen négyen vesztették életüket.

A fentebb említett grúz szánkós és a svájci síelő mellett az 1964-es innsbrucki játékokon ketten is meghaltak. Az 50 éves lengyel születésű brit szánkós, Kazimierz Kay-Skrzypeski egy kanyarban kicsúszott és belehalt súlyos medencesérülésébe, míg a 19 éves ausztrál síelő, Ross Milne nem élte túl, hogy a pályáról letérve nagy sebességgel egy fának ütközött. A halálesetekben közös, hogy mind a négy sportolót edzés közben érte végzetes tragédia.

Hatalmas bukás után két olimpiai aranyérem

Az osztrákok sílegendája, Hermann Maier 1998-ban, Naganóban bukott hatalmasat, története mégis óriási sikerrel végződött. A klasszis versenyző a lesiklás egyik futamán haladt nagy sebességgel, amikor egy ugrató után elszállt, több tíz méter repülés után az oldalára érkezett, összevissza csapódott a földön, lerepültek a lécei, pörgő teste két védőhálót is áttört. Maier végül a pályától méterekre, a mélyhóban kötött ki, úgy tűnhetett, számára véget ért az olimpia.

A "Herminator" becenevet utólag megkapó síelő azonban túlélte a brutális esést, sőt, sértetlen maradt, ráadásul megnyerte az óriás-műlesiklást és a szuperóriás-műlesiklást is.

Az osztrák síző 2001-ben súlyos motorbalesetet szenvedett, de évekkel később, a 2006-os torinói játékokon is részt vett, ahol még egy ezüsttel és egy bronzzal gyarapította olimpiai éremgyűjteményét.

A 16 éves snowboardos a félcsőnek ütközött

A snowboard félcső versenyszáma kifejezetten veszélyes és kockázatos műfaj, főként az ugrások utáni leérkezések során szokott előfordulni baleset. A 2018-as pjongcsangi verseny döntőjében a japán Tocuka Juto még odafenn hibázott, és teste nagy erővel csapódott a félcső pereméhez.

Mivel nem sikerült az első futama, úgy érezte, kockáztatnia kell a másodikban.

Tocuka az első trükköt végrehajtotta a levegőben, de a landolást elmérte, így a félcső éléhez vágódott és becsúszott a pálya közepére.

Tocuka Jutót hordággyal kellett levinni a pályáról Forrás: AFP/Martin Bureau

A japán hódeszkás még átfordult, megpróbált felállni is, de az már nem sikerült neki. A fiatal versenyzőt végül hordággyal hozták le a pályáról és kórházba szállították. Tocuka azóta természetesen felépült, és a még mindig csak 20 éves tehetség az idei téli olimpián is ott van a mezőnyben.

Túlélte a halálos kanyart az amerikai szánkós

A 2018-as téli olimpia szánkópályáján a világ egyik legnehezebb szakaszának tartott 9-es kanyar több sportoló dolgát is alaposan megnehezítette. Az amerikai Emily Sweeney csodával határos módon a saját lábán hagyhatta el a pályát, pedig a vályúban keresztbe fordulva, többször is nekicsapódott a falnak, és egészen a 12-es kanyarig csúszott oldalazva. Sweeney fizikálisan és lelkileg is alaposan megsínylette a balesetet, az ütközése után hat hónapig nem tudott talpra állni.

Aztán elkezdtem sétálni egy futópadon, ahol eleinte hat és fél percet gyalogoltam" - nyilatkozta felépülésének időszakáról az amerikai szánkós, aki túljutott élete nehéz időszakán, és úgy döntött, hogy a pekingi olimpián is elindul.

Olyan volt, mintha tehetetlen és üres lennék. Valódi kihívás volt úrrá lenni a félelmeimen és túllendülni" - mondta a 28 éves olimpikon.

Aljas merénylet az olimpia előtt

Végezetül következzen egy rendhagyó eset, amely jelentősen különbözik az eddigiektől, de szorosan kapcsolódik a téli olimpiához, nevezetesen az 1994-es lillehammeri ötkarikás játékokhoz.

Hetekkel a Norvégiában rendezett világesemény előtt a műkorcsolyázó Nancy Kerrigan térdét az egyik edzés után egy ismeretlen férfi megpróbálta megsebesíteni,

így kétségessé vált az indulása az olimpián. Később kiderült, hogy Kerrigan csapattársa, Tonya Harding - pontosabban az exférje - bérelte fel a támadót, hogy sérülést okozzon a sportolónak. Az olimpiai válogatón a sérült korcsolyázó nem tudott elindulni, így Harding kiharcolta a részvételt, azonban Kerrigan az amerikai szövetségtől megkapta a másik kvótát.

Tonya Harding (balra) aljas módszerrel próbálta távol tartani Nancy Kerrigant (jobbra) az olimpiától Forrás: AFP/Vincent Amalvy

A történet érdekessége, hogy Kerrigan lábsérülése rendbe jött és az ötkarikás játékokon nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet szerzett, míg Harding csupán a 8. helyen zárt. Az olimpiát megelőző esetből óriási botrány lett, és végül bebizonyosodott, hogy Harding állt a riválisával szemben elkövetett merénylet mögött. A sportolót később az Egyesült Államok korcsolyaszövetsége megfosztotta az országos bajnoki címétől, valamint örökös kizárással sújtotta.

Forrás