Megszólalt a doppingolással vádolt orosz műkorcsolyázó edzője

China Olympics 2022 Figure Skating Training 2022 Olympic Games Beijing 2022 Olympics XXIV Olympic Winter Games Horizontal
8112088 12.02.2022 Coach Eteri Tutberidze speaks to Russian Olympic Committee's Kamila Valieva during a training session prior the figure skating event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at Capital Indoor Stadium in Beijing, China. Alexander Vilf / Sputnik (Photo by Alexander Vilf / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Megszólalt Eteri Tutberidze, a pekingi olimpia csapatversenyében győztes orosz válogatott színeiben doppingszerrel megbukó Kamila Valijeva edzője. 

A pekingi olimpián az orosz csapattal aranyérmes 15 éves, és fantasztikus kűrt futó, többek között egy négyfordulatost is ugró Kamila Valijeva szervezetében még a decemberi országos bajnokságon leadott mintájában bukkantak a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre.

A csapatverseny éremátódja azóta is a levegőben lóg, a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbíróság hétfőre ígért döntés, egy nappal a női egyéni verseny rajtja előtt. Sokan megszólaltak már az ügyben, és most végre Valijeva edzője, Eteri Tutberidze is a nyilvánosság elé állt. Nem meglepő módon tanítványa ártatlanságát hangoztatta.

- mondta az edző.

Eteri Tutberidze látja el tanácsokkal Kamila Valijevát Pekingben Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

A 47 éves orosz edzőnő 1978 és 1992 között maga is korcsolyázott, de különösebb sikereket nem ért el a sportágban hagyományosan nagyhatalomnak számító ország rengeteg klasszisa között. Gyerekkorában egy lábtörés után szinte egyik hónapról a másikra 22 centit nőtt, így az egyéniről jégtáncra váltott, de a 186 centis magassága már ott is sok volt.

Edzősködni a '90-es évek végén már az USA-ban kezdett, San Antonióban voltak az első tanítványai. 2014-ben tért haza Oroszországba, ahol a moszkvai Szambo 70 nevű klubban lett edző. Munkássága meglehetősen megosztó még a szigoráról híres sportágban is, ahol legendás az orosz edzők által tartott vasfegyelem. Rengteg sérülés, étkezési és mentális problémákkal küzdő korcsolyázó került ki a klubjából, ráadásul jellemzően a sportághoz képest is nagyon fiatalon visszavonulnak. Talán nem véletlen, hogy nincs egyetlen Tutberidze-tanítvány sem, aki egynél több olimpián indult.

Pedig tehetségekben nem volt hiány a kezei alatt dolgozó korisok között, és értek is el kimagasló eredményeket az irányításával. Alena Kosztornaja Európa-bajnok (2020), Moriszi Kvitelasvili Eb-bronzérmes, Jevgenyija Medvegyeva 2018-ban olimpiai ezüstérmes, a megelőző két évben világbajnok volt, míg Anna Scserbakova 2021-ben lett világelső, hogy csak néhány nevet említsünk.

Több korábbi kiváló korcsolyázó, mint a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok, Katarina Witt, vagy a kétszeres junior világbajnok, Phjongcshangban négy éve bronzérmes Adam Rippon sem nevezi meg ugyan Tutberidzét, mint a pekingi botrány felelősét, de utalnak rá, hogy nem egy 15 éves kislány karrierjének kellene a kárát látnia a történteknek, mert az egyértelműen a körülötte lévő felnőttek felelőssége.