Vágólapra másolva!
Június 17-én elstartol hazánkban a 19. FINA vizes világbajnokság, ez alkalomból újságírók melegítették elő a Duna Aréna rajtköveit egy exkluzív sajtóbejárás keretében. A merészebbeket Németh Nándor, hazánk leggyorsabb úszója a helyes rajtolásra is megtanította.

A vizes sportok világbajnokságát eredetileg 2021 nyarán tartották volna Japánban, de a világjárvány átírta a terveket. A Nemzetközi Úszószövetség február 7-én jelentette be, hogy Magyarország adhat otthont a 2022-es vb-nek, így hazánk rekordidő alatt szervezte meg az eseményt. Az idő rövidsége ellenére mára már minden készen áll – olyannyira, hogy egy csapat újságíró ki is próbálta a sportolóknak kialakított helyszíneket a Duna Arénában.

A behind the scenes bejárás során Szántó Dávid, a szervező bizottság operatív igazgatója vezette körbe a stábokat a bemelegítő medencétől a rajtköveken át egészen a díjátadó ceremónia helyszínéig. A bevállalósabbak a fürdőruhát sem hagyták otthon, őket Németh Nándor többszörös magyar bajnok úszónk tanította a helyes rajtolás rejtelmeire, utána pedig azt is átérezhették, milyen a dobogó tetején állni.

Már nem kell sokat várni és kezdődik a budapesti vizes világbajnokság Forrás: FINA Budapest 2022, Facebook

Wladár Sándor, a szervező bizottság elnöke a helyszínen elmondta, hogy a 2022-es világverseny nem engedhet meg semmilyen kompromisszumot technikai és versenyszervezési szempontból, még akkor sem, ha csupán négy hónapot kaptak a teljes előkészületekre. Véleménye szerint a világ talán most még nagyobb várakozással tekint a budapesti eseményre mint 2017-ben, hiszen a pandémiát követően a sportesemények értéke még jobban felértékelődött.

Szántó Dávid, a szervező bizottság operatív igazgatója miközben körbevezette az újságírókat ezen a rendkívüli szemlén, többek között elmondta, hogy az eseményen csaknem 1500 négyzetméter LED-fal fog üzemelni, és a közvetítést 154 db kamera látja el a hét helyszínen összesen.

A FINA vb versenyszámai hét helyszínen zajlanak majd: Budapesten a Duna Arénában, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, a Széchy Tamás Uszodában és a Lupa-tavon, míg vidéken a Debreceni Sportuszodában, a szegedi Tiszavirág Sportuszodában és a soproni Lőver Uszodában.

A vb június 17-én, a nulladik napon műúszással indul, ezt az úszás, a vízilabda, a nyíltvízi úszás és a műugrás versenyszámai követik. A programok napi és helyszíni bontásban a FINA vb hivatalos weboldalán is megtalálhatók.

A szervezők a mai napon az utolsó szektorokra is megnyitották a jegyértékesítést. Elérhetővé vált többek között a férfi vízilabda válogatott Montenegró elleni nyitó mérkőzésére és Milák Kristóf úszásaira is a jegyvásárlás.