Milák Kristóf legjobb idővel elődöntős 100 méter pillangón

FINA vizes VB 2022, FINA, vizes VB, 2022.06.23, 19. FINA Világbajnokság, úszás,
férfi, 100 m, pillangó, elődöntő, előfutam,
Milák Kristóf
Milák a legjobb idővel elődöntős 100 méter pillangón
Vágólapra másolva!
Kiválóan szerepeltek a magyar úszók a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság csütörtöki előfutamaiban, Milák Kristóf 100 méter pillangón a legjobb idővel jutott az elődöntőbe, míg a 4x200 méteres férfi gyorsváltó országos csúccsal lett finalista. A magyar szinkronúszó csapat pedig bejutott a highlight program döntőjébe a Margitszigeten zajló világbajnokságon.

A 22 éves, olimpiai bajnok Milák kedden világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, és ezen a távon is ott van az esélyesek között, főleg azok után, hogy a szám ötkarikás aranyérmese és címvédője, az amerikai Caeleb Dressel szerdán egészségi okokra hivatkozva visszalépett a további küzdelmektől.

A hétszeres olimpiai bajnok Dressel kiválásával is akadnak komoly riválisai a tokiói döntőben Európa-csúccsal (49.68) második Miláknak. A magyar úszó idei legjobbjával (51.03) a rajt előtt az ötödik volt a világranglistán, az előtte lévők - az amerikai Michael Andrew, a kanadai Joshua Liendo Edwards és a japán Mizunuma Naoki - pedig mind ott álltak a rajtkövön.

Milák a legjobb idővel elődöntős 100 méter pillangón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák már az előfutamban igazolta parádés formáját, Andrew-val egy futamban könnyedén utasította maga mögé az amerikait, 50.68-as ideje pedig a világ idei második legjobbja, ennél csak a hiányzó Dressel úszott jobbat (50.01) 2022-ben.

Ezt követően női 200 méter háton az olimpiai 10. Burián Katalin, illetve a magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár Dóra ugrott medencébe: előbbi ritkán látható nehéz helyzetbe került, hiszen a futam alatt lecsúszott a szemüvege, amit tempózás közben kellett lerántania magáról. Burián így is a kilencedik idővel (2:11.47) jutott tovább. Molnár - aki szerdán a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik lett - egyéni legjobbjától (2:09.34) nem sokkal elmaradva, 2:10.88 perccel csapott a célba, és hetedikként biztosította helyét az esti programban.

Molnár Dóra a női 200 méteres hátúszás előfutama után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi 4x200 méteres gyorsváltók küzdelmeiben mindössze két előfutamot rendeztek, így nem volt kérdés, hogy a magyarok ott lesznek a döntőben, ugyanakkor a Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású négyes így is gondoskodott a show-ról, hiszen 7:07.46 perces idővel, országos csúccsal került a fináléba. Ez a kvartett már korábban is ért el nagy sikereket, a 2017-es indianapolisi junior-világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet. Azóta először versenyez együtt a négy úszó, akik a harmadik helyen jutottak be a 19.37 órakor kezdődő döntőbe.

A Milák Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd és Holló Balázs összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó országos csúccsal lett finalista Fotó: Csudai Sándor - Origo

Késely Ajnának nem sikerült 800 méter gyorson döntőbe jutnia, a 20 éves magyar versenyző - aki a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként szerdán ötödik volt - délelőtti előfutamában 8:38.64 perces idejével csak a hetedik, összesítésben pedig, akárcsak 400 méteren, a 12. lett.

Varga Dominika 50 méter pillangón egyéni legjobbjától (26.96) nem sokkal elmaradva, 26.91 másodperces idővel csapott célba és a 24. lett.

Döntős a magyar szinkronúszó csapat a highlight programban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Szórát Léna, Taksonyi Blanka összeállítású együttes 78,5000 pontot kapott gyakorlatára, amivel a 11. helyen került a fináléba.

A világbajnokságon 2019-ben debütált highlightban 2 perc 30 másodpercük van a csapatoknak, hogy bemutassák gyakorlatukat, amelyekben sokkal inkább az akrobatikus, látványosabb, közönségszórakoztatóbb, kevésbé művészi elemek szerepelnek. Három éve a hetedik helyen végzett a magyar csapat ebben a számban. A highlight döntőjét szombaton 15 órától rendezik.