Jakobsen nyerte a Tour második szakaszát, gazdát cserélt a sárga trikó

cycling Horizontal
Quick-Step Alpha Vinyl Team's Dutch rider Fabio Jakobsen (L) celebrates flanked by second place Jumbo-Visma team's Belgian rider Wout Van Aert (R) as they crosses the finish line to win the 2nd stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 202,2 km between Roskilde and Nyborg, in Denmark, on July 2, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Fabio Jakobsen nyerte a Tour de France második szakaszát, a Roskilde és Nyborg közötti 202 kilométeres etapot. A szakasz végi sprintben a Quick-Step Alpha Vinyl holland kerekese volt a leggyorsabb, a belga Wout Van Aertot előzte meg, aki a hat másodperces jóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót Yves Lampaerttól.

Az egykori dán fővárosból, Roskildéből induló 202 kilométeres etap első felében három, egyaránt negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám a bringások a nyborgi befutó előtt a Nagy Baelt tengerszoros felett átívelő 18 kilométernyi hídsorozattól és a várható erős széltől tartottak előzetesen. Az utak mentén zsúfolt sorokban drukkoltak a nézők.

Az első szökevény boly a nyitó emelkedőn kettészakadt,

mindhárom dombra Magnus Cort (EF Education-EasyPost) ért fel elsőként a dán szurkolók örömére,

így ő lesz az első pöttyös trikós.

Az élen tekerők három perc feletti különbséget alakítottak ki, ám hazaérésre nem volt reális esélyük. A szurkolók viszont mindenütt nagy ünneplésben részesítették Corték duóját és a mezőnyt is, egy füves reptéren nem szokványos módon vitorlázórepülőkből és azok szállítói járműveiből formáztak kerékpárt.

A tempó az utolsó nyolcvan kilométerre lódult meg hátul, a mezőny többször is gyorsított, majd visszafogta magát. A cél előtt 42 kilométerrel egy kisebb bukás történt, benne a 2019-es Tour de Hongrie-n győztes lett Krists Neilandssszal, ám mindenki tovább tudott menni, a szökésből utolsóként elöl maradt norvég Sven Erik Byströmöt 31,5 kilométernél érte utol a gyorsuló mezőny.

A szél miatt óvatosságból az összetett esélyesek és a sprinterek csapatai is igyekeztek jól helyezkedni, 22 kilométerrel a befutót megelőzően előbb hátul egy bukás okozott zavart, elöl pedig a nagy tempó szakította meg a sort. A hídon megérkezett a várt oldalszél, ez pedig egy újabb, nagy bukást eredményezett az érezhetően feszült mezőnyben, a nyitó szakaszt megnyerő belga Yves Lampaert is nagyot esett, azonban csapattársai segítségével a sárga trikós utolérte a nyugodtabb iramra váltó mezőnyt.

Az előzetesen kalkulált nagy támadássorozat elmaradt, így a mezőny egyben érkezett a hajrához,

három kilométeren belül viszont egy tömegbukás szakította szét a sort, ám a szabályok értelmében mindenki azonos időt kapott.

A szétszakadt sorok miatti csonka bolyban az utolsó métereken jó ütemben kibújó Fabio Jakobsen szerezte meg a Quick-Step Alpha Vinyl második diadalát.

A Tour de Hongrie-n a hajdúszoboszlói és nyíregyházi sprintbefutón első 25 esztendős holland sprinter mögött másodikként - akárcsak a nyitó koppenhágai időfutamon - a belga Wout van Aert ért célba, aki az idő jóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót. Harmadik a hosszú hajrát nyitó 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen lett hazai közönség előtt.

Eredmények:
2. szakasz, Roskilde-Nyborg, 202 km:
1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
Az összetett élcsoportja:
1. Van Aert 4:49:50 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 8 mp h.
Vasárnap az utolsó dániai etap, a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely hétfőn költözik át Franciaországba. A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.