Vágólapra másolva!
A fantasztikusan sikerült hazai rendezésű vizes világbajnokságon nagyszerű eredményekkel és szenzációs rekordokkal nyűgözték le a sportolók a közönséget, akadtak azonban olyan versenyzők, akik kudarcot vallottak és más szempontból maradtak meg az emberek emlékezetében. A műugrók közül ketten is csúnyán elrontották a gyakorlatukat, egyiküknek majdnem eltört a lába, egy szinkronúszó pedig elvesztette az eszméletét a medencében és a saját edzőjének kellett kimentenie, hogy megakadályozza a tragédiát. Természetesen nem csak a 2022-es budapesti vizes vb-n fordultak elő drámai esetek, több olimpián és világeseményen voltak már hasonlóan sokkoló történések. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk a legérdekesebb baleseteket.

Félresikerült a műugrók gyakorlata

A június 17. és július 3. között megrendezett budapesti vizes vb-n a férfiak 3 méteres műugró számának egyik nagy vesztese az osztrák Dariush Lotfi volt. A 21 éves sportoló a harmadik ugrás után még az egészen előkelő 20. helyen állt, csakhogy a negyedik próbálkozása csúnya kudarccal zárult. A 3 és fél hátra szaltót nem sikerült kiviteleznie, mert lecsúszott a deszkáról és a vízbe esett. Az edzőjét is szemmel láthatóan sokkolta Lotfi balszerencsés mozdulata, aki ennek köszönhetően végül csak a 47. helyen zárta a versenyt.

Pár nappal később egy másik műugró, egy kubai sportoló rontotta el látványosan a gyakorlatát. A műugrás csapatversenyében a csapattagok három és tíz méterről ugranak három-három alkalommal és az így kapott hat pontszámból alakul ki a csapat összpontszáma. Az utolsó sorozatban a 12. helyen álló kubai csapatból Anisley Garcia Navarro 10 méterről egy szép ugrással nyitott, majd következett a férfi versenyző, Luis Gustavo Canabate Alvarez a 3 méteres deszkáról.

Alvarez dupla delfinfordulattal próbálkozott, de a második körnél a lábszára nekiütközött a deszkának, így a műugró magatehetetlenül esett a vízbe.

Szerencséjére megúszta komolyabb sérülés nélkül, de érthetően valamennyi pontozótól nulla pontot kapott, így a kubaiak nem tudtak előrelépni és maradtak a 12. helyen.

Edzője húzta ki a vízből az ájult szinkronúszót

Drámai jelenetek játszódtak le a vizes vb szinkronúszó programjában, ugyanis az amerikai csapat versenyzője, Anita Alvarez rosszul lett, a gyakorlata végén pedig elveszítette az eszméletét a vízben.

A 25 éves szinkronúszó mintegy 10 másodpercig eszméletlenül feküdt a vízben, majd az edzője, Andrea Fuentes beugrott hozzá, hogy minél hamarabb biztonságba helyezze, illetve a medence melletti egészségügyi személyzethez vigye.

Az amerikai tréner - akinek a határozottsága mentette meg a sportolónő életét - először feldúltan azt nyilatkozta, hogy azért ugrott a medencébe, mert a vízimentők nem tettek semmit.

Az ügyben a Magyar Úszó Szövetség közleményt adott ki, és Merkely Béla, a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője több fontos tényezőre is felhívta a figyelmet. Kiderült, hogy amikor egy világbajnoki verseny elindul, nagyon szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe.

A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzve azt, hogy bármi félreértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot.

A verseny során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe. Miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők - érzékelve a veszélyhelyzetet - már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai úszó az ő segítségükkel jutott ki a partra. A helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte.

Anita Alvarez később elmondta, hogyan zajlottak le benne az események. Az amerikai úszó az utolsó karmozdulatára is emlékezett, majd egyszer csak arra lett figyelmes, hogy amikor ellazul, elkezd összerogyni a vízben, utána pedig minden elsötétült. "Mentálisan annyira benne voltam a szerepemben, olyan intenzíven éltem meg a pillanatot, élveztem az előadásomat, nem tudtam, hogy rosszul vagyok. Nem éreztem a fájdalmat, amíg elmerültem.

mondta Alvarez, akivel nem először történik ilyesmi, mert tavaly Barcelonában is elájult a medencében és ugyanúgy az edzője mentette ki az olimpiai kvalifikációs versenyen.

Edzője mentette meg Anita Alvarez életét a budapesti vizes vb-n Forrás: AFP/Oli Scarff

"A mi sportágunkban az emberek ezt nem veszik észre, mert a harmónia és a boldogság képét pontozzák. Sminkelve mosolygunk. Ezek az apróságok elrejtik, hogy milyen nagy igénybevételt jelent. Amikor az edzés véget ér, úgy érezzük, hogy belehalunk a sok erőfeszítésbe. Még csak mozdulni sem tudunk.

Ez nem csak velem történik"- tette hozzá az amerikai sportolónő.

Hordágyon kellett elvinni a bírót

A spanyol válogatott 14-1-re kiütötte a kazah csapatot a negyeddöntőbe jutásért rendezett meccsen a vizes vb női vízilabdatornáján, de a mérkőzés más okból maradt emlékezetes. Az utolsó percekben történt egy baleset, de nem az egyik játékost, hanem a játékvezetőt kellett ápolni.

A curacaói Harvey Hinds játékvezető a medenceparton megcsúszott és elesett, ennek következtében súlyos lábsérülést szenvedett és hordágyon kellett elvinni. A bíró rosszullétét vélhetően a nagy meleg okozhatta, megszédült és lesett a pulpitusról.

A mérkőzés néhány percre félbeszakadt, a hátra levő időre pedig egy német játékvezető ugrott be a megsérült kollégája helyére.

Harvey Hinds játékvezető, miután sérülést szenvedett a budapesti vizes vb női vízilabda tornáján Forrás: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Háttal csapódtak be a vízbe a műugrók

A 2012-es londoni olimpián Stephan Feck számára katasztrofálisan sikerült a gyakorlata a 3 méteres versenyszámban. A német műugró a három és fél előreszaltót szerette volna bemutatni, de a vízbe érkezése egyáltalán nem a tervei szerint alakult, mert háttal csapódott bele a medencébe. A minden idők legrosszabb műugró-gyakorlatára joggal pályázó sportoló a látványos, de kudarccal végződő mutatványáért nulla pontot kapott a versenybíráktól és kiesett a versenyből.

A tokiói olimpián is történt egy hasonló baki, a 17 éves kanadai műugró, Cédric Fofana ugyanis fájdalmas gyakorlattal mutatkozott be az ötkarikás játékokon.

A fiatal sportoló háttal, furcsa csukamozdulattal érkezett a vízbe, amely után még az edzője is csak a fejét fogta.

A melbourne-i vérfürdő

A világ leghíresebb vízilabda-mérkőzését, a "melbourne-i vérfürdőnek" elnevezett összecsapást Magyarország játszotta a Szovjetúnió ellen az 1956-os olimpián. Egy hónappal az '56-os forradalom leverése után a döntőbe jutásért csapott össze egymással a magyar és a szovjet vízilabda-válogatott. A megtörtént politikai események miatt óriási feszültség és hatalmas érdeklődés övezte a mérkőzést, a hatezres nézőtérre nyolcezren zsúfolódtak be. A tömeg a magyar csapatot biztatta, a szovjetek minden labdaérintését hatalmas füttyszó kísérte. Néhány perccel a mérkőzés vége előtt a magyar válogatott 4-0-ra vezetett, majd elszabadult a pokol. A szovjetek centere, Valentyin Prokopov elvesztette a fejét, és könyökkel teljes erőből arcon ütötte Zádor Ervint, akinek a bőre felrepedt a szeme alatt, majd vére vörösre festette a medence vizét.

Rengetegen vetették át magukat az uszoda korlátain, és neki akartak támadni a szovjet játékosoknak. A káosz miatt a mérkőzést nem lehetett befejezni, a bíró magyar győzelemmel lefújta az összecsapást. A szovjet játékosokat a rendőrök kimenekítették az uszodából, a tömeg pedig a magyarokat ünnepelte, akik a döntőben legyőzték Jugoszláviát és megvédték olimpiai bajnoki címüket.

Az esemény híre a véres testű Zádor fényképével bejárta a világsajtót, fotója a Times, a The Sun és más világhírű lapok címoldalairól köszönt vissza.

A Zádor Ervinről készült világhírű fotó Forrás: AFP/Staff

"Mindenki azt hiszi, hogy döntő volt, pedig csak a döntőért játszottunk.

nyilatkozta később Zádor Ervin.

Majdnem vízbe fulladt az olimpiai bajnok

Az 1948-as londoni olimpia egyik sztárjának számított a dán Greta Andersen, aki Angliában a 100 méteres gyorsúszásban aranyérmes, a 4x100 méteres váltóval pedig ezüstérmes lett. Az akkor 21 éves úszó a 400 méteres számban is éremesélyesként indult, azonban az a verseny majdnem tragikus véget ért számára. A 400 méteres futam egybeesett Andersen havi ciklusával, és mivel nem akarta csökkenteni a siker esélyeit, az úszónő injekciót kapott, hogy késleltesse a menstruációját.

- mondta később az úszó, aki elájult a vízben és süllyedni kezdett.

Szerencsére más sportolók is észrevették, mi történt Andersennel és azonnal a segítségére siettek. A történtek ellenére a dán úszó folytatta karrierjét, és két évvel később három érmet nyert a bécsi Európa-bajnokságon.

Verseny közben halt meg az amerikai nyiltvízi úszó

2010-ben az Egyesült Arab Emírségekben található Fudzsejrában megrendezett FINA vizes vb nyíltvízi úszóversenyeit egy szörnyű tragédia árnyékolta be.

A férfiak 10 kilométeres futamában az amerikai Fran Crippen nem ért célba és két órával később megtalálták a holttestét a vízben.

Fran Crippen rejtélyes körülmények között halt meg a 10 kilométeres verseny közben Forrás: Getty Images via AFP/2007 Getty Images/Robert Laberge

A Nemzetközi Úszó Szövetség által szervezett verseny keretében korábban még sosem halt meg senki, ezért alapos vizsgálatot indítottak a történtek után. Később kiderült, hogy Crippen 8 kilométer megtételét követően közölte edzőjével, hogy szomjas, ennek ellenére nem állt meg és folytatta a versenyt. A FINA által Crippen halála után kiadott jelentésben az állt, hogy az úszó szívelégtelenség, illetve kontrollálatlan testmozgás által kiváltott asztma következtében halhatott meg kedvezőtlen versenykörülmények között.

Eric, az angolna

Zárásként következzen egy igazán emlékezetes és megmosolyogtató eset. A 2000-es Sydney-i olimpia egyik felejthetetlen pillanatát az egyenlítői-guineai úszónak, Eric Moussambaninak köszönhetjük, akit a világon szinte senki nem ismert, később viszont mindenki róla beszélt. Az afrikai sportoló az olimpiák történetének leglassabb 100 méteres gyorsúszását mutatta be 1:52.72 perces idejével (csak összehasonlításként, a győztes Pieter van den Hoogenband 48.30-at úszott), és még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán képes lesz-e eljutni a célig.

Az úszó a nem mindennapi teljesítménye - amelyet Knézy Jenő legendás kommentálása még híresebbé tett - után kapta az "Eric, az angolna" becenevet.

Moussambani annak köszönhetően vehetett részt az ötkarikás játékokon, hogy a NOB felzárkóztató programja által szabadkártyát kapott. Egy rádióadásban toboroztak úszókat Egyenlítői-Guineában, egyedül ő jelentkezett, és mindössze 9 hónappal az olimpia előtt állt edzésbe. Miután hazájában nem volt 50 méteres medence, így egy 20 méteres medencében, illetve a tengerparton és folyókban készítette fel magát az ötkarikás játékokra. A legendás úszó húsz évvel később elmesélte, miként élte meg azt a versenyt.

Eric Moussambani emlékezetes teljesítményt nyújtott a 2000-es olimpián Forrás: AFP

A futam után az öltözőbe mentem és lefeküdtem, mert nem éreztem a testemet. Visszamentem az olimpiai faluba és délelőtt 11-től délután 4-ig aludtam. Amikor felébredtem, megláttam magam a TV-ben. Azt hittem, valami rosszat tettem" - mondta Moussambani, aki később megjavította rekordját, majd Egyenlítői-Guinea úszókapitánya is lett.