Tüntetők támadták meg a Tour de France versenyzőit - videó

WIELRENNEN, CYCLING, CYCLISME, TDF, RONDE VAN FRANKRIJK, LETOUR, Horizontal
Illustration picture shows and the neutralization of the race following a demonstration stage ten of the Tour de France cycling race, a 148km race from Morzine les Portes du Soleil to Megeve, France, on Tuesday 12 July 2022. This year's Tour de France takes place from 01 to 24 July 2022. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN - UK OUT (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Tüntetők állták el az utat a Tour de France 10. szakaszán, ami miatt a mezőnynek ideiglenesen meg kellett állnia.

A klímaaktivisták akciója nagyjából 40 kilométerrel a cél előtt akasztotta meg a mezőnyt a Morzine Les Portes du Soleil és Megéve közötti 148,1 kilométeres szakaszon. A nyolcfős csoport teljes szélességében elfoglalta az utat, a tüntetők közül ketten össze is kötötték magukat egy kötéllel a nyakuknál.

Az élen álló olasz Alberto Bettiol (EF) volt az egyetlen, aki át tudott köztük szlalomozni, azonban ő sem tekerhetett tovább, hiszen mindenki más kénytelen volt megállni.

A rendőrök aztán a versenyt szervező ASO embereivel közösen levonszolták az ellenállást nem tanúsító tüntetőket az útról, és folytatódhatott a verseny.

Ami hozott további izgalmakat, hisen a Bora-Hansgrohe német bringása, Lenard Kämna egy időre még a virtuális sárga trikót is átvette Tadej Pogacartól. Négy kilométerrel a cél előtt a Bahrain-Victorious spanyol bringása, Luis Leon Sánchez lépett el az élen haladó csoporttól, őt pedig az ausztrál Nick Schulz (Bike-Exchange) és az amerikai Matteo Jorgenson (Movistar) vette üldözőbe, és másfél kilométerrel a cél előtt utol is érték. Sőt, az egy kilométeres kapunál megérkezett Dylan van Baarle (Ineos) is, aki azonnal támadásba is lendült.

Az utolsó négyszáz méterre még egy csoport felért, amelyikből dán Magnus Cort (EF) volt a legerősebb, aki a célfotós hajrában egy hajszállal megelőzte Schulzot, és megnyerte a szakaszt.

A mezőny a sárga trikós Pogacarral, és az összetettben második Jonas Vingegaard-al a soraiban végül 8 perc 55 másodperc után érkezett meg, ami azt jelenti, hogy Pogacar megőrizte a sárgát, Kämna viszont feljött a második helyre.