Hatalmasat bukott a célba érés előtt az olimpiai bajnok kerékpáros - videó

WIELRENNEN, CYCLISME, SPANJE, ESPAGNE, RONDE VAN SPANJE, TOUR D' Horizontal
Slovenian Primoz Roglic of Jumbo-Visma lies injured at the finish line of stage 16 of the 2022 edition of the 'Vuelta a Espana', Tour of Spain cycling race, from Sanlucar de Barrameda to Tomares (189,4 km), Spain, Tuesday 06 September 2022. BELGA PHOTO FILIP LANSZWEERT (Photo by FILIP LANSZWEERT / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A dán Mads Pedersen diadalmaskodott a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny záró hetének keddi nyitányán, amelyen a drámai hajrá ellenére nem történt jelentős változás az összetett élcsoportjában.

A múlt hétvégi nehéz, hegyi szakaszok után és újabb két hegyi befutós etap előtt a Sanlúcar de Barrameda és Tomares közötti 189,4 kilométeres táv az összetett menőknek némi pihenést, a sprinterek számára pedig a mezőnyhajrá lehetőségét hordozta magában. A mindössze 1000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakaszon két spanyol szökevény tekert el, ám a "hazaérésre" nem volt esélyük, a sprinterek csapatai kontrollálták a különbséget és jó ütemben befogták a duót.

A Sevilla külvárosának számító Tomaresben emelkedős befutó várta a mezőnyt, előbb a sprinterek közül Kaden Groves, majd - már a záró három kilométeren belül - a piros trikós belga Remco Evenepoel kapott defektet.

Az összetett második helyén álló Primoz Roglic 2,7 kilométerrel a cél előtt megindult, csak négy sprinter tudott vele tartani, de az elmúlt három kiírásban győztes szlovén a célegyenesben ütközött egyikükkel és nagyot esett.

A szakaszgyőzelmet az ezen a Vueltán másodszor diadalmaskodó, zöld trikós Pedersen zsebelte be, ezzel tovább növelte amúgy is tetemes előnyét a pontversenyben.

Roglic karja erősen vérzett és orvosi ellátásra is szorult, miután feltápászkodva begurult a célba.

A kerékpárcsere miatt háromperces lemaradással beérkező Evenepoel első dolga volt, hogy érdeklődjön földön ülő riválisa állapotáról.

Evenepoel defektje és Roglic bukása is az utolsó három kilométeren belül történt, a szabályok szerint pedig annak a csoportnak az idejét kapja a versenyző, amelyben a technikai hiba, illetve esés pillanatában tekert. A címvédő így a győztes idejét kapta meg, Evenepoel pedig a második csoportét, azaz Roglic nyolc másodperccel csökkentette hátrányát, kérdéses ugyanakkor, hogy sérülése mennyire fogja befolyásolni a folytatásban.

Eredmények:
16. szakasz, Sanlúcar de Barrameda-Tomares, 189,4 km:
1. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 4:45:29 óra
2. Pascal Ackermann (német, UAE) azonos idővel
3. Danny van Poppel (holland, BORA-hansgrohe) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 61:26:26 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:26 perc hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:01 p h.

Szerdán az Aracena és Monasterio de Tentudía közötti 162,3 kilométer és hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg vasárnap célba ér Madridban.