Vágólapra másolva!
Kedden délután bombaként robbant a hír, hogy a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. A Nemzeti Sport az eset kapcsán megkereste a Magyar Olimpiai Bizottságot. Gyulay Zsolt elnök elárulta, tudott a testvérek tervéről, de bízott benne, hogy megváltoztatják a döntésüket.

„Sajnos a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs szerepe ebben az ügyben.

A 2026-as téli olimpián nagyon számítottunk egy újabb jó szereplésre, és az egyértelmű, hogy ezt a rövid pályás gyorskorcsolyázóktól várhattuk volna. Ezerszeres köszönet jár a testvéreknek azért, amit tettek ebben a sportágban az elmúlt években, téli sportágban hozták a szebbnél szebb eredményeket, úgyhogy bármi is lesz, mi, sportszeretők, és mi, a Magyar Olimpiai Bizottság tényleg csak köszönettel tartozunk nekik, Shaolinnak és Shaoangnak" – mondta a Nemzeti Sportnak Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Nemzeti Sport kiemelte, hogy a Liu testvérek döntésük következtében nem kapnak olimpiai járadékot az ötkarikás érmekért, hiszen az csak a 35. életévüket betöltött bajnokoknak jár, ettől a juttatástól minden bizonnyal elesnek majd, hiszen Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, márpedig az olimpiai járadék csak magyar állampolgárnak folyósítható.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott.

Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.