Vágólapra másolva!
Március első hétvégéjén az Ohio állambeli Columbusban kerül sor a hagyományos Arnold Classic erősport fesztiválra. Amelyen az egyik legerősebb magyar, Juhász Péter mellett Bordás Dorina és Deli Tamás is képviseli a magyar színeket, mégpedig bothúzásban.

A 23 éves jászberényi erősportoló nem titkolja, a főleg Oroszországban és Közép-Ázsiában népszerű bothúzás nem régen még újdonság volt számára, hiszen ő erőemelésben és kamionhúzásban szerzett magának ismertséget, de örömmel mondott igent, amikor Botka István, a Prémium Média & Sport Management sportmenedzsere felajánlotta a lehetőséget.

"Nem kellett gondolkodási idő. Az Arnold Classic az erősportok legnagyobb seregszemléje, óriási lehetőség, hogy én is részt vehetek rajta – mondta a Prémium Médiának Bordás Dorina. Aki azt is elmondta, hogy 2020-ban már kipróbálta egy-két alkalommal sportágat, így most azért nem volt már annyira idegen számára a bothúzás. Ráadásul az ország egyik legjobb edzőjével, Deli Tamással készülhet, aki ugyancsak rajthoz ül Columbusban.

Bordás Dorina edzés közben Forrás: Prémium Média & Sport Management Zrt.

A sikeres erősportoló számára a legnagyobb kihívást a versenysúly elérése jelentette, ugyanis a felkészülés elején még úgy volt, hogy az Arnold Classicon ugyanis nem 75, hanem 70 kilónál válik el a két súlycsoport. A kisebb súlyt pedig egyáltalán nem könnyű hozni.

"Ősszel tudatosan próbáltam leadni, és ilyen fitt talán még soha nem is voltam pályafutásom alatt, de a versenysúlyom így is 71 kilogrammnál volt – mesélte az extra kihívásról. – Elkezdtem egy héthetes diétát, de egyelőre még nem látom magam előtt, ahogy a mérlegre állva hatossal kezdődik a mutatott szám. Pedig nem kell külön magyarázni, mennyivel előnyösebb lenne az alacsonyabb súlycsoportban, a felső határhoz közeli súllyal versenyezni, mint eggyel feljebb, a mezőny egyik, ha nem legkisebb indulójaként" - mondta. A szervezők később 72,5 kg-ra módosították a súlyhatárt, ami nem kis megkönnyebbülést jelentett a rendszerint 71 kiló körüli súllyal bemérő magyar lánynak.

Bordás Dorina számára hatalmas lehetőség, hogy ott lehet az Arnold Classicon Forrás: Prémium Média & Sport Management Zrt.

A másik magyar induló, Deli Tamás számára otthonosabb terep a bothúzás. Ő két hónapja még a világ legrangosabb testépítőversenyén, a Mr. Olympián lépett a pódiumra, onnan kellett átmentenie a csúcsformáját az Arnold Classicra.

És, hogy mit vár magától Bordás Dorina az Egyesült Államokban?

Tekintve, hogy még nem volt ilyenben részem, nem volt alkalmam külföldi versenyzők ellen botot húzni, Tomi elmondásaira és tanácsaira tudok hagyatkozni. Nem titkolom, nagyon szeretnék ott állni a dobogón, ezért mindent meg fogok tenni, aztán majd kiderül, hogy mire lesz elég."

Deli Tamás valamivel konkrétabb mert lenni.

Bordás Dorina és Deli Tamás mindent megtesz a minél jobb szereplés érdekében Forrás: Prémium Média & Sport Management Zrt.

„Látva Dorina edzésmunkáját, látva, hogy a két világbajnoki ezüstérmes versenyzőinkkel mennyire jókat tudott harcolni.

A súlycsoportjának a tetején lesz, nagyon számít egy-két-három kiló is az ilyen versenyeknél. Az egész világnak az elitje ott lesz, kőkemény mongolok, örmények, kirgizek, egy szerencsénk van, hogy az oroszok nem kapnak vízumot, így sem lesz híg a súlycsoportja, de abszolút dobogóra várom őt."

A 45 éves edző a korát tekintve már felfelé fog kilógni az ohiói mezőnyből, és miután nincsenek korcsoportok a jóval fiatalabbak ellen is fel kell vennie a harcot. Amiben elsősorban a sok-sok év alatt felhalmozott tapasztalata segítheti majd.