Vágólapra másolva!
Elképesztő hírről számolt be a BBC Africa. Kenyában egy férfi sakkozó álruhát vett fel, hogy nőként versenyezzen, mert pénzre volt szüksége. Végül lebukott és hosszú eltiltásra számíthat.

Stanley Omondi nőnek álcázta magát, így játszhatott a 2023-as Kenya Open női kategóriájában.

A 25 éves kenyai sakkozó tetőtől talpig burkába öltözött és szemüveget is felvett, hogy a szemei se látszódjanak.

Omondi azonban lebukott, mivel a szervezőknek gyanús lett az ismeretlen játékos sikere. Feltűnt, hogy nagyon erős játékosok ellen nyert. Ez nem túl valószínű egy új játékosnál, aki még soha nem indult ilyen erős versenyen.

Aggodalomra adott okot a cipője és az a tény, hogy Omondi nem beszélt.

"Először nem volt gyanús, mert a hidzsáb viselése normális" - mondta a Chess Kenya elnöke, Bernard Wanjala a BBC Sport Africa-nak.

- tette hozzá. - Azt is észrevettük, hogy nem beszélt, pedig általában, amikor játszol, beszélsz az ellenfeleddel. Mert a sakkjátszma nem háború, hanem barátság."

Stanley Omondi a nőnek álcázta magát, de lebukott Forrás: BBC

Az esetnek minden bizonnyal lesznek következményei. Bernard Wanjala elmondta, hogy valószínűleg "több évre" eltiltják majd, de biztosan nem örökre zárják ki a sakkversenyekből.

- magyarázta Wanjala.

A múlt héten tartott Kenya Open egy évente megrendezésre kerülő verseny Kenya fővárosában, Nairobiban. Az idei viadal több mint 400 játékost vonzott 22 országból.

Kilencvenkilencen regisztráltak a női kategóriában, ahol a győztes több mint 3000 dollárt (körülbelül egymillió forint) vihetett haza.

Az ügyet a testület fegyelmi bizottsága elé vitték, várhatóan a következő napokban hozhatnak döntést a csaló játékos ügyében.