Ezért mentek el tétlenül Suhajda Szilárd mellett a megtalálói

2023.05.26. 13:02

Csütörtök este egy lefelé tartó kereskedelmi mászócsapat rátalált 8780 méteres magasságban, az úgynevezett Hillary-lépcsőnél a magyar hegymászóra, aki még életben volt. Mégis ahelyett, hogy segítettek volna neki, segítség nélkül elmentek mellette, és a táborba érve szóltak Suhajda megtalálásáról – ám ennek megvolt az oka.

A hely, ahol Suhajdát megtalálták, 8780 méteres tengerszint feletti magasságban van. Abban a környezetben olyanok a körülmények, amelyeket egy átlagember elképzelni sem tud. A hőmérséklet -30 Celsius-foknál is alacsonyabb – legtöbbször jeges széllel párosulva –, valamint éles sziklák és jégtömbök vannak mindenhol.

A Mount Everest a világ legmagasabb és egyben az egyik legkíméletlenebb helye isForrás: AFP/Sebastien Berger

Az, hogy meglátták Suhajdát, nem jelenti azt, hogy közvetlenül mellette mentek el, márpedig azon a terepen 2-3 méter is hatalmas távolságnak számít. Ha megpróbáltak volna segíteni neki felkészületlenül, minden bizonnyal maguk sem jutnak le épségben a hegyről a táborig.

Ebben az esetben az volt a legjobb és egyben az egyetlen logikus lépés, hogy mihamarabb lejutnak a táborba, ahol azonnal szólnak Suhajda pozíciójáról a háttércsapatnak. Nem önzőségből, hanem azért, hogy ne kelljen egynél több emberéletet is megpróbálni megmenteni.Ők pedig ezt is tették, így meghagyták az esélyt arra, hogy egy felkészült serpacsapat felkutassa és megpróbálja megmenteni a magyar hegymászót.