Vágólapra másolva!
Csütörtök este egy lefelé tartó kereskedelmi mászócsapat rátalált 8780 méteres magasságban, az úgynevezett Hillary-lépcsőnél a magyar hegymászóra, aki még életben volt. Mégis ahelyett, hogy segítettek volna neki, segítség nélkül elmentek mellette, és a táborba érve szóltak Suhajda megtalálásáról – ám ennek megvolt az oka.

A hely, ahol Suhajdát megtalálták, 8780 méteres tengerszint feletti magasságban van. Abban a környezetben olyanok a körülmények, amelyeket egy átlagember elképzelni sem tud.

A hőmérséklet -30 Celsius-foknál is alacsonyabb – legtöbbször jeges széllel párosulva –, valamint éles sziklák és jégtömbök vannak mindenhol.

A Mount Everest a világ legmagasabb és egyben az egyik legkíméletlenebb helye is Forrás: AFP/Sebastien Berger

Az, hogy meglátták Suhajdát, nem jelenti azt, hogy közvetlenül mellette mentek el, márpedig azon a terepen 2-3 méter is hatalmas távolságnak számít. Ha megpróbáltak volna segíteni neki felkészületlenül, minden bizonnyal maguk sem jutnak le épségben a hegyről a táborig.

Ebben az esetben

az volt a legjobb és egyben az egyetlen logikus lépés, hogy mihamarabb lejutnak a táborba, ahol azonnal szólnak Suhajda pozíciójáról a háttércsapatnak. Nem önzőségből, hanem azért, hogy ne kelljen egynél több emberéletet is megpróbálni megmenteni.

Ők pedig ezt is tették, így meghagyták az esélyt arra, hogy egy felkészült serpacsapat felkutassa és megpróbálja megmenteni a magyar hegymászót.