Vágólapra másolva!
A sporttörténelemben először Budapesten rendezik meg az atlétikai világbajnokságot. Ez egy olyan hely, ahol középkori épületek szomszédosak a kortárs művészeti terekkel, és a Michelin-csillagos éttermek a világhírű romkocsmákkal osztoznak a kulináris színtéren - írja a budapesti atlétikai vb-ről az egyik amerikai oldal.

Budapest egykor a Duna által volt két városra osztva, ma az európai kultúra egyetlen olvasztótégelye. A neogótikus budai vártól az ikonikus pesti parlamentig az UNESCO által védett folyóparti építészet régóta tökéletes hátteret biztosít az időtöltéshez – és most a sporthoz is.

A vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ a Duna keleti partján épült, a világ egyik legjobban várt sporteseményére.

Több mint 2000 sportolót és naponta 35.000 nézőt vonz majd Budapestre a sport monumentális ünnepe.

A csodálatos Budapest várja a szurkolókat a vb-re Forrás: wabudapest23.hu

A világutazók számára könnyen megközelíthető – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és három nemzetközi pályaudvaron keresztül – Magyarország fővárosa megosztja majd a világgal a világbajnokság örökségét. A Nemzeti Atlétikai Központ nem csak a sportolók verseny- és edzéshelyszíneként szolgál majd, hanem szabadidőparkként is a közönség és a fiatal sporttehetségek számára.

A 2023-as atlétikai világbajnokság Budapesten augusztus 19. és 27. között 43 atlétikai versenyt és további hat utcai versenyt rendez, utóbbiakat a stadionon kívül. Itt a szurkolók ingyen buzdíthatják a versenyzőket, miközben gyönyörködhetnek az őket körülvevő panorámában – és gyönyörködhetnek a hatalmas élményeket kínáló kultúra csodájában.

A maraton tökéletes alkalom lesz arra, hogy a szurkolók felfedezzék Budapest szépségét.

A Hősök terén a rajt- és célegyenessel – óda Magyarország hét alapítójához – követhetik a futókat az Andrássy út nagy palotái, luxusbutikjai és elegáns éttermei mellett, mielőtt átkelnének a legendás Széchenyi Lánchídon.

A versenyzők megkerülik majd a Budai Várnegyedet, amely a világörökség elismert része és kihagyhatatlan látnivaló. A környék névadó kastélyán túl a Mátyás-templom is felejthetetlen látogatást ígér, bonyolult belső tereivel falfestményekkel, díszes mennyezettel és ólomüveg ablakokkal.

Míg a Halászbástya homlokzata biztosan elkalauzolja a látogatókat a verseny sűrűjébe, páratlan kilátást nyújtva a versenypályára.

Fantasztikus látnivaók várják a vb-re érkező drukkereket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az atlétikai világbajnokság 40. évfordulóját ünneplő Budapest az esemény előző évi sikerére épít, amikor az USA csapata rekordot döntve végzett az éremtáblázat élén, Sydney McLaughlin-Levrone pedig 400 méteren világcsúcsot állított fel.

Budapest Magyarország valaha volt legnagyobb sporteseményének ad otthont

– ezzel is kiegészítve a kulturális mérföldkövekben már ma is gazdag történelmet.