Fájdalmas baki: adminisztratív hiba miatt nem indul az előolimpián két magyar sportoló

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, vitorlázás, Laser Radial, Érdi Mária, 2021.07.26.
FUJISAWA, JAPAN - JULY 26: Maria Erdi of Team Hungary competes in the Women's Laser Radial class on day three of the Tokyo 2020 Olympic Games at Enoshima Yacht Harbour on July 26, 2021 in Fujisawa, Kanagawa, Japan. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Adminisztratív hiba miatt nem indulhat a 2024-es, párizsi olimpia vitorlázó tesztversenyén az ILCA (korábbi Laser) hajóosztályban versenyző Vadnai Jonatán és Érdi Mária.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a két versenyző nevezését március 30-án leadták, ám a nevezési díjról beérkezett számla nem jutott el a pénzügyi osztályra. A be nem fizetett díjról június közepén értesült az MVSZ, majd egyeztetésbe kezdett a rendezőkkel és a nemzetközi szövetséggel (WS), hogy mégis elindulhasson Marseille-ben a tavaly Eb-negyedik Vadnai Jonatán és az idén Eb-bronzérmes Érdi Mária. Hivatalos válasz még nem érkezett, ugyanakkor a szervező Párizs 2024 jelezte, hogy betelt a létszám.

"Még bízunk valami csodában, de nagyon kevés az esély arra, hogy rajthoz állhassanak a jövő pénteken kezdődő versenyen" - nyilatkozott Holczhauser András. A főtitkár hozzátette, a versenyzők érthetően rendkívül csalódottak, hiszen az év egyik legfontosabb versenyéről van szó. Jelezte, a felmerülő költségeiket a hazai szövetség megtéríti.

Az idei világbajnokság előversenyén harmadik Vadnai Jonatán és a kétszeres olimpikon Érdi Mária is jó eséllyel pályázik a párizsi ötkarikás játékokon való indulásra, amelyre a kvótát először az augusztusi, hágai vb-n lehet megszerezni.

Érdi Mária nem indulhat a előolimpián Forrás: Getty Images/Clive Mason

Érdi Mária az M1 aktuális csatornának elmondta, a nemzetközi szövetségtől tudta meg, hogy nem indulhat az előolimpián. Hozzátette, nem szeretne személyeskedni, mert nem tudja pontosan, hogy az MVSZ-ben kik azok, akik ezért felelősek.

"Az új elnök belecsöppent ebbe a helyzetbe, nem hibáztatnám őt és egyelőre nem hibáztatnék senkit a szövetségnél, de utána járunk, hogy ez kinek lett volna a feladata, ki mulasztotta el" - fogalmazott. "Sikerült eljutnom egy olyan szintre, hogy profi program vesz engem körül, de sajnos ez a profizmus a szövetségről nem mondható el, ennek isszuk a levét."

Érdi Mária kiemelte, a marseille-i verseny "tényleg egy főpróbája az olimpiának", ezért a versenyzőknek ez nagy lehetőség, mert teher nélkül tudnak gyakorolni.

"Emiatt sajnálom a legjobban. Azt szerettem volna az ellenfelek felé vetíteni, hogy Marseille-ben nagyon erős vagyok és jól vitorlázok. Mindenképpen egy lehetőséget vettek el tőlünk" - hangsúlyozta.