Az év legnagyobb hazai lovaseseménye lesz a szilvásváradi nemzetközi Masters sorozat

Szilvásvárad, Masters, nemzetközi fogathajtó verseny, maratonhajtás, fogathajtás, verseny, lovas, sport, fogat
Szilvásvárad, 2022. július 16. A holland Koos de Ronde halad négyesfogatával a Szilvásváradi Masters nemzetközi fogathajtó verseny maratonhajtásán Szilvásváradon 2022. július 16-án. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az idén újra megrendezik a három lovas szakágat összefogó Masters nemzetközi versenysorozatot Szilvásváradon, amelyre több mint húsz nemzetet képviselve, közel félezer lóval neveztek hajtók és lovasok - jelentette be az agrárminiszter az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón, a Heves vármegyei településen.

Nagy István aláhúzta: az elmúlt két évben, minden eseményt figyelembe véve, több mint négyezer ló érkezett a 2018-ban átadott Lipicai Lovasközpontba. Elmondható tehát, hogy Európa egyik legnagyobb és legmodernebb, 6500 néző befogadására alkalmas lovas stadionja már bizonyított - tette hozzá.

Az itt megrendezett viadalok közül is kiemelkedik a 2021-ben megálmodott Szilvásvárad Masters versenysorozat, amely három lovassport szakágat fog össze: a díjlovaglás és díjugratás mellett nagy hangsúlyt fektet a már jól ismert fogathajtásra.

- mondta a miniszter.

Jelezte: a márciusban megtartott díjlovas viadal után a nemzetközi fogathajtó versenynek a hétvégén, azaz csütörtöktől vasárnapig, a díjugrató versenynek pedig augusztus 3-6. között ad otthont a Lipicai Lovasközpont. A díjugrató verseny világkupa-forduló is lesz egyben, olimpiai minősítő versenyszámmal, amely az egyéni kvóták megszerzését segíti a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra - jegyezte meg. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptember végén Szilvásváradon rendezik a 16. Nemzeti Vágta döntőjét, amely az idei kulturális és sportrendezvényekkel együtt méltó a 2023-ban alapításának 70. évfordulóját ünneplő Állami Ménesgazdasághoz.

A négyesfogathajtás talán a leglátványosabb szakága a sportágnak Forrás: MTI/Komka Péter

Az idei ünnepségsorozat ugyanakkor nem valaminek a lezárása, hanem egy sok munkával kikövezett út fontos állomása - fogalmazott, emlékeztetve, hogy 2024-ben Magyarország rendezheti a négyesfogathajó-világbajnokságot, amelynek ugyancsak a ménesgazdaság lesz a házigazdája.

Nem túlzás azt állítani, hogy a világbajnoksággal "a négyesfogathajtás hazatér",

hiszen kevés olyan sportág van a világban, amely ennyire szorosan kötődik a magyar hagyományokhoz, innovációhoz és kultúrához - hangsúlyozta az agrárminiszter. Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója a tájékoztatón arról beszélt: a lovasközpont mára a világ lovassportjának meghatározó pontja lett, egyre több rangos lovas esemény helyszíne, így jótékony hatást gyakorol a térség gazdaságára, turizmusára is. Közlése szerint a napokban négy válogatott fogatuk készül a hétvégi világkupára.

Emellett a jövő héten először indul díjlovasuk a fiatal lovas Európa-bajnokságon.

A hétvégi fogathajtó Masters-versenyen pedig Szilvásvárad történetében először vesz részt a többszörös világbajnok ausztrál Boyd Exell és az ugyancsak többszörös vb-ezüstérmes amerikai Chester Weber - tájékoztatott.