Pogacar volt a pénteki Tour de France-szakasz legnagyobb nyertese

cycling Horizontal
UAE Team Emirates' Slovenian rider Tadej Pogacar wearing the best young rider's white jersey (R) cycles ahead of Jumbo-Visma's Danish rider Jonas Vingegaard wearing the overall leader's yellow jersey (C) in the final ascent of Col du Grand Combier in the final kilometeres of the 13th stage of the 110th edition of the Tour de France cycling race, 138 km between Chatillon-sur-Chalaronne in central-eastern France and Grand Colombier, in the Jura mountains in Eastern France, on July 14, 2023. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Michal Kwiatkowski nyerte hegyi befutóban pénteken a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát, amelyen Tadej Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megőrző, címvédő Jonas Vingegaard-hoz képest.

A franciák nemzeti ünnepén, a Bastille ostromának évfordulóján a Chatillon-sur-Chalaronne-ból induló 137,8 kilométeres táv végén 1501 méteres tengerszint feletti magasságban hegyi befutó várt a mezőnyre a Grand Colombier-n. A 17,4 kilométer hosszú, mintegy háromnegyed órás mászás során 7,1 százalékos átlagmeredekséggel kellett megküzdeniük a bringásoknak.

A nap szökése nehezen alakult ki, végül 19-en tudtak eltekerni, a kétszeres bajnok Tadej Pogacarért dolgozó UAE állt a mezőny élén és nem engedte messzire az élbolyt: a különbség közel négy perc volt a legendás emelkedő 256 méteres magasságban lévő lábánál.

Az idei Tour egyik leglátványosabb emelkedője a Grand Colombier:

A kiemelt kategóriás Colombier-n három éve Pogacar győzött, ezúttal a szlovén klasszis azzal a céllal vágott neki az etapnak, hogy ledolgozza 17 másodperces hátrányát a címvédő és sárga trikós dán Jonas Vingegaard-ral szemben. Az esélyesek csoportja sorra fogta be a korábbi szökevényeket, miközben elöl 12 kilométeren belül az addig élen tekerő hármast érte utol és hagyta le Michal Kwiatkowski. A jó tempóban haladó 2014-es világbajnok lengyel előnye kitartott, így 2020 után pályafutása második Tour-etapsikerét ünnepelhette.

Az esélyesek közül Pogacar csapattársa, Adam Yates indult meg először, a csoportot pedig Pogacar robbantotta szét, aki 450 méterrel a cél előtt támadott, Vingegaard-tól is el tudott szakadni, és a harmadik helyért járó jóváírással együtt nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megtartó riválishoz képest.

A szlovén bringás így kilenc másodperces lemaradással várja a nehéz hétvégét, amely során szombaton egy újabb hegyi etap, az Annemasse és Morzine les Portes du Soleil közötti 151,8 kilométer teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Eredmények:
13. szakasz, Chatillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier, 137,8 km, hegyi befutó:
1. Michal Kwiatkowski (lengyel, Ineos Grenadiers) 3:17:33 óra
2. Maxim Van Gils (belga, Lotto Dstny) 47 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 50 mp h.
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 54 mp h.
5. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 1:03 perc hátrány
6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:05 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 53:48:50 óra
2. Pogacar 9 másodperc hátrány
3. Hindley 2:51 perc hátrány