Vágólapra másolva!
Wout Poels nyerte vasárnap a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, amelyen összetettben a címvédő Jonas Vingegaard megőrizte tíz másodperces előnyét Tadej Pogacar előtt.

A Les Gets les Portes du Soleil és a Saint-Gervais Mont-Blanc közötti 179 kilométer öt kategorizált emelkedőt és hegyi befutót foglalt magában, azaz a dán és a szlovén bringás újabb összecsapására volt kilátás az összetett első helyezettjének járó sárga trikóért.

Az etap elején több mint harmincfős csoport lépett meg a mezőnytől, amely több mint nyolc percre elengedte az élbolyt. Abból később Wout Poels, Wout van Aert és Marc Soler hármasa lépett meg, végül a trióból a holland kerekes bírta a legjobban az utolsó emelkedőt, így magabiztosan, több mint két perccel maga mögött hagyva a riválisait diadalmaskodott.

A 35 éves Wout Poels először nyert szakaszt a Touron Forrás: AFP/Thomas Samson

Az összetett esélyeseit magában foglaló főmezőny az utolsó előtti emelkedőig nyugodt tempóban tekert, akkor viszont a kétszeres bajnok Pogacar csapata, az UAE elkezdett tempót diktálni. A csoport létszáma folyamatosan csökkent, mígnem Adam Yates tempóját már csak a két favorit bírta. A szlovén szupersztár ugyan az utolsó kilométeren megpróbálta lerázni dán riválisát, de ez nem sikerült, így nem változott köztük a tíz másodperces különbség.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy az olasz Guilio Ciccone átvette a vezetést a hegyi pontversenyben Vingegaardtól, így ő viselheti a pöttyös trikót.

15. szakasz, Les Gets les Portes du Soleil - Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km, hegyi befutó:
1. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) 4:40:45 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:08 perc hátrány
3. Mathieu Burgaudeau (francia, TotalEnergies) 3:00 p h.
...16. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:04 p h.
17. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
.19. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 6:42 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 62:34:17 óra
2. Pogacar 10 másodperc hátrány
3. Rodríguez 5:21 perc hátrány

A hétfői pihenőnap után kedden az idei útvonal egyetlen időfutama, a Passy és Combloux közötti 22,4 kilométer megtétele vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.