Valter Attila: Sokat hozzá tudtam tenni a történelmi Vuelta-sikerhez

Valter Attila, Team Jumbo-Visma resentations 2023 La vuelta La vuelta a espana cicling UCI bike team presentation UCIWT Barcelona Jumbo Visma Cervelo bikes Jan Tratnik Attila Valter Robert Gesink La Vuelta 23 78th Tour of Spain 2023. August 24 2023 Spain.
Jan Tratnik, Attila Valter, Robert Gesink of Jumbo Visma during the La Vuelta 23 Team Presentation of the 78th Tour of Spain 2023. on August 24, 2023 in Barcelona, Spain. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint is sokat hozzá tudott tenni csapata teljesítményéhez Valter Attila, aki az országúti kerékpársport történetében egyedülálló triplázást végrehajtó Jumbo-Visma tagjaként teljesítette a vasárnap zárult Vuelta a Espanát.

A holland csapat úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy két kapitánya közül a spanyol körverseny háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic a Giro d'Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Tour de France-on. Legfőbb hegyi segítőjük, az amerikai Sepp Kuss mindkettejük Grand Tour-győzelmeiből kivette részét az elmúlt években és idén is végigtekerte mindhárom háromhetest. A Vuelta az ő sikerével zárult, a Jumbo-Visma pedig - amelynek jelmondata "együtt nyerünk" - kisajátította a dobogót: a második helyet Vingegaard, a harmadikat Roglic szerezte meg, ez legutóbb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal. A 25 esztendős magyar bajnok segítőként vette ki részét a sikerből.

"Nem én voltam a legjobb, legfontosabb segítő, de ebben mindenképp az elejére sorolom magam csapatszinten és az egész mezőnyt tekintve is. Sokat hozzá tudtam tenni a történelmi sikerhez, sokat fejlődtem"

- fogalmazott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban tartott pénteki sajtótájékoztatón Valter.

Valter: sokat hozzá tudtam tenni a sikerhez Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

Kifejtette: ez a három hét fizikálisan messze nehezebb volt, mint a Giro d'Italiák, amiket teljesített, a 19. szakaszt leszámítva nem volt könnyű etapja.

"Ez volt a legnagyobb terhelés hetekre bontva és a három hét egészét tekintve is: nem tudtam megbújni a mezőnyben, csak pihenni, ha láthatatlan voltam is, kulcsot vittem, szelet fogtam vagy húztam a mezőnyt. Mentálisan viszont talán a legkönnyebb volt: ilyen jó versenyzőkkel, jó csapattal sikereket átélni... Mentálisan könnyen át tudtam lendülni a nehézségeken, mivel éreztem, hogy valami nagyon fontos dolog történik a sportban és kívántam, hogy lassuljon le az idő, hogy kiélvezhessem a feladatokat" - fejtette ki. - "Azért csinálod, hogy boldog legyél, élvezd, emlékeket gyűjts, ezek nélkül nehéz folyamatosan motivált maradni."

Rámutatott: a csapattal 25 győzelem részese volt idén, a leginkább a számára fontos, értékes dolgok maradnak meg benne.

"Ez a siker sportszakmailag kiemelkedik minden eddigi közül, ahol részt vettem."

Kitért rá, hogy a végül a piros trikót megőrző Kuss nem haragudott Roglicékra, hogy erősek voltak és támadtak az Anglirun zárult szakaszon, ezt meg tudták beszélni.

de így alakult jól ez az év, hogy a Vueltán tudtam menni. A csapatban nem volt stressz a történelmi siker lehetősége ellenére sem, hiszen két Grand Tour már zsebben volt az évben, ami önmagában elképesztő eredmény."

Előre tekintve úgy fogalmazott: szeretne legalább annyit fejlődni a jövő évre, mint amennyit idénre sikerült tavalyról, és akkor megint sokkal közelebb lesz a Tourhoz. Példaképp felhozta, hogy eddig inkább olyan bringás volt, aki inkább a mezőny végén versenyzett korábban, ebben fejlődve most már inkább a mezőny első tíz pozíciójában teker.

Valter Attila büszke lehet magára Forrás: AFP/Ander Gillenea

Elárulta: minden nap elején elhangzott a csapatbuszban a forgatókönyvek között az, ami aztán végül megvalósult a szakaszon, ez biztonságot és megnyugvást jelentett számára.

"Lóerőben sokan ott vannak, de ha nincs mögötte elképzelés, taktika, magabiztosság, úgy nehéz, itt vannak konkrétumok, amikből lehet építkezni" - mutatott rá csapata legfőbb erősségére.

Schneller Domonkos, a múzeum főigazgatója örömét fejezte ki, hogy Valter a Vuelta és tervezett programjában szereplő lombardiai körverseny között időt szakított arra, hogy a sportszeretőkkel, szurkolókkal közvetlen kapcsolatot tudjon kialakítani a sajtótájékoztatót követő közönségtalálkozón. Ezen több száz érdeklődő vett részt, akik kérdéseket tehettek fel Valternek, fotót készíthettek vele vagy aláírást kérhettek a magyar bajnoktól.