Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Fair Play Bizottság 2023. október 21-én Budapesten megtartott tanácskozása utáni gálán adták át az idei Fair Play díjakat, amelynek kitüntetettjei között egy magyar sportlegenda is szerepel.

Minden korábbinál fontosabb az olimpiai eszmeiség

A Budai Vár újjáépített királyi lovardájának falai között tartották meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság 2023-ik évi díjátadóját.

A rendezvény helyszíne az újjáépített királyi lovarda volt Forrás: Elter Tamás

Az eseményen a sportvilág és a hazai közélet számos prominense, így többek között Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Fábián László a MOB főtitkára, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott tagja, továbbá Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a NOB Sportolói Bizottságának tagja is részt vett.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója és a MOB tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök (középen), valamint Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke ( akép jobb szélén) a díjátadón Forrás: Elter Tamás

A rangos eseményt megnyitó beszédében az egykori legendás olimpikon, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke elmondta, hogy

a hatvan éve Párizsban éltere hívott szervezet által képviselt eszmeiségre napjainkban még nagyobb szükség van, mint korábban.

Kamuti Jenő kiemelte, hogy az olimpiai eszme a háborúk és a súlyos nemzetközi konfliktusok napjaiban különös jelentőséggel bír a szolidaritás, a barátság és a megértés megerősítésében.

Kamuti Jenő az olimpiai eszmeiség megnövekedett fontosságára hívta fel a figyelmet Forrás: Elter Tamás

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a magyar kormány 2024. első negyedévében határozati javaslatot készül benyújtani az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) abból a célból, hogy május 19-ét nyilvánítsák a fair play világnapjának. Az államtitkár szerint a fair play világnap lehetőséget biztosítana a különböző sportágak és események kiemelésére, és az etikus viselkedés fontosságának hangsúlyozására.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Forrás: Elter Tamás

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott tagja – aki nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztosként számos Magyarországon megrendezett nagy presztízsű sportesemény, így többek között a 2022-es FINA Vizes Világbajnokság, valamint a 2023-as Atlétikai Világbajnokság megszervezésében vállalt fontos szerepet –, ugyancsak a fair play eszmeiség fontosságát hangsúlyozta beszédében.

A Covid-világjárvány miatt idén egyszerre adták át a 2021-es és a tavalyi év díjait

A díjátadón az élsportolók, sportújságírók és menedzserek mellett a sporttudományok néhány képviselőjét és a katasztrófavédelemnek a februári törökországi földrengés áldozatainak mentésében részt vett magyar csoportját, valamint a 2023-as Atlétikai Világbajnokság lebonyolításának önkénteseit is díjazták. A díjakat Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, valamint Fábián László, a MOB főtitkára adta át a kitüntetetteknek.

Gyurta Dániel olimpikon (a kép jobb szélén) a a NOB Sportolói Bizottságának tagja a díjátadón Forrás: Elter Tamás

A 2021-es évre a Pierre de Coubertin-díj fair play cselekedeti díjának trófeáját az Izraeli és Szaúdi Cselgáncs Szövetség, diplomáját pedig Andrea Belotti olasz labdarúgó kapta meg. A Jean Borotra-díj fair play életpályáért járó trófeáját Mauro Borghi olasz sportmenedzser, a diplomáját Csin-Ming Csen tajvani ökölvívó-bíró, mérkőzésvezető és Jacek Bierkowski lengyel vívó kapták meg.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott magyar tagja Forrás: Elter Tamás

A fair play eszméjének népszerűsítésében végzett munkássága elismeréséül a Willi Daume-díj trófeájában részesült Wemke Themis, a Molenbeek Rebels kosárlabdaklub elnöke, míg a díj diplomáját Christian Prudhomme korábbi francia sportújságíró, a Tour de France versenyigazgatója, és Remzi Yilmaz török sportújságíró, a Török Olimpiai Bizottság tagja, a Fair Play Bizottság alelnöke, továbbá az izmiri Bostanli Sports Club kapta meg.

Gülfem Sezen Balcikanli korábbi török tornász, a sporttudományok professzora (középen) is kitüntetésben részesült Forrás: Elter Tamás

A Jacques Rogge Fair Play az Ifjúságnak Díj trófeáját Giovanni Lava tízéves olasz motorversenyző, diplomáját pedig a Granamica ASD U15-ös olasz labdarúgócsapat és Asia Volpi olasz vívó nyerték el.

Életművéért tüntették ki az idén nyolcvanéves Dunai Antal olimpiai labdarúgót

A 2022-es év díjazottjai ugyanezekben a kategóriákban a következő személyek, illetve szervezetek voltak a Nemzetközi Fair Play Bizottság döntése alapján:

Fair play cselekedetért a Pierre de Coubertin-díj trófeáját Kai Verbij holland gyorskorcsolyázó és Sheila Liliana Tejeda nepáli vívó, míg diplomáját Patrick Dogue német öttusázó, valamint Polona Klemencic és Ula Hafner, a pekingi téli olimpián szerepelt szlovén sílövő küldöttség tagjai kapták meg.A Jean Borotra-díj fair play életpályáért járó kitüntetésének trófeáját Kathrine Switzer amerikai maratonfutó,

diplomáját pedig a magyar futball-legenda Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgó,

edző, sportvezető, továbbá Gurban Gurbanov azeri labdarúgó és Marco Calamai olasz kosárlabdázó, edző kapta meg.

Egy magyar futball-legenda Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgó, edző, sportvezető Forrás: Elter Tamás

A fair play eszméjének népszerűsítéséért odaítélt Willi Daume-díj tófeáját Christian Hinterberger osztrák labdarúgó és edző, az európai fair play mozgalom alapító tagja, valamint az Associations Stop Racism in Sport and Panathlon Wallonie-Bruxelles kapták meg, a belgiumi Ganshoren önkormányzata és Bilge Dönuk török professzor, illetve Gülfem Sezen Balcikanli korábbi török tornász, a sporttudományok professzora pedig diplomában részesültek.

A díjazottak csoportja Forrás: Elter Tamás

Jacques Rogge Fair Play az Ifjúságnak Díj 2022-es trófeáját a japán női U20-as labdarúgó-válogatott, diplomáját Edoardo Ferrari olasz kick-boxos, Hanna Chojnicka 12 éves lengyel evezős, és Tamura, a japán FC Artista U15-ös labdarúgója nyerték el.

Önkénteseket és katasztrófavédőket is díjaztak

A Nemzetközi Fair Play Bizottság különdíjban részesítette a 2023-as budapesti Atlétikai Világbajnokság önkéntes csapatát, amelynek nevében Perényi Szilvia, a Testnevelési Egyetem docense és az önkéntes program igazgatója vette át a díjat.

A kitüntetett önkéntesek, középen Perényi Szilviával, az önkéntes program igazgatójával Forrás: Elter Tamás

Annak bizonyítékául, hogy a fair play túlmutat a sporton, a budapesti rendezvényen a Török Fair Play Bizottság a saját díját adta át a Pavelcze László vezette magyar mentőcsapatnak, amelynek tagjai hősies erőfeszítéssel számos életet mentettek meg az idei februári rendkívül súlyos törökországi földrengés mentési munkálatai során.