Vágólapra másolva!
Sok tanulságot hozott Babos Tímea számára a 2023-as év, és büszke arra, hogy az év eleji 319. helyről mostanra sikerült a 173. helyre visszakapaszkodnia a világranglistán.

A párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros világbajnok teniszező a csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta, kitűnő fizikai állapotnak örvend, motiváltan és pozitívan tekint a jövőbe, és célja, hogy egyesben, valamint párosban Bondár Annával ott legyen a párizsi olimpián.

Babos Tímea kiemelte, nehéz időszakon van túl, hiszen a Covid után Achilles-ín-, váll- és csípősérülés is hátráltatta a visszatérést, a korábbi francia edzőjével sem volt ideális a kapcsolata, valamint márciusban az is eldőlt, hogy különválnak az útjai egykori páros partnerével, a francia Kristina Mladenoviccsal, akivel pályafutása legnagyobb sikereit érte el.

Babos Tímea célja a párizsi olimpia Forrás: AFP/Patrick Hamilton

Babos Tímea elárulta, hogy lelki problémák gyötörték, mert nem tudta, hogyan dolgozza fel, hogy "egy rossz spirálba" került, ahonnan nehéz volt kijönnie, mert hosszú ideig volt sérült. Elismerte: óriási hibát követett el azzal, hogy nem védette le a ranglista-helyezését, majd túl korán tért vissza. Tanulópénz volt a számára, hogy újra visszacsöppent a 25 ezres ITF-versenyek világába, ahol legutóbb 16-17 évesen korában szerepelt. Többek között olyan problémákkal szembesült, hogy irreálisan drágák a szállások, vagy hogy a szervezők még labdát sem biztosítanak a versenyzőknek, ráadásul ezeket a tornákat sokszor edző nélkül, egyedül csinálta végig.

Hangsúlyozta, büszke arra, hogy innen, szavaival élve a legaljáról sikerült visszaküzdenie magát a jelenlegi pozíciójába, szerinte erre nem sokan lennének képesek, és ő sem csinálná végig még egyszer.

Úgy érzi, mély zuhanásai voltak, messze nem tudta kihozni magából azt a teljesítményt, amire az edzéseken képes. Jelezte, mentálisan sokat képezte magát, előadásokat hallgatott, így azóta megtanulta jobban elengedni a dolgokat, és hogy néha lazább legyen, és tisztában van vele, hogy a problémáit végső soron mindenkinek magának kell megoldania. Elmondta, sikerült megismernie önmagát, a pályán pedig bátrabban meri variálni a játékát. Most már belemegy a hosszabb labdamenetekbe, többször nyert döntő szettben és pályafutása leghosszabb meccsét is idén játszotta, ami 4 óra 6 percig tartott.

Babos Tímea úgy fogalmazott, a nagyon jó erőnléti edzőjének köszönhetően remek fizikai állapotban van, talán 16 évesen mutatott annyit a mérleg, mint most. Jelenleg egy horvát teniszedzővel dolgozik, akivel bevallása szerint a próbaidőszaknál tartanak.

Elmondta, Mladenoviccsal márciusban közösen döntöttek úgy, hogy szakmailag lezárják a kapcsolatukat, de nincs köztük harag.

Az év elején sokáig nem talált állandó páros partnert, most azt tervezik, hogy 2024 elején többet fognak együtt versenyezni Bondár Annával, mert a célja, hogy az egyes mellett párosban is kijusson a párizsi olimpiára. Az összeszokásra remek alkalom, hogy a magyar válogatott tagjaként együtt játszhatnak Billie Jean King Kupában jövő hétvégén, Charleroi-ban a belgák ellen a világdöntő selejtezőjébe kerülésért.