Komoly gondokra számít a jövő évi olimpián Párizs polgármestere

Paris Charles De Gaulle Airport 2023 Business Finance and Industry Charles de Gaulle Airport Collectibles Commercial Airplane Communication Finance and Economy For Sale France French Culture French capital Lifestyle Memorabilia Olympic mood Olympics Paral
ROISSY-EN-FRANCE, FRANCE - AUGUST.14, 2023: Paris Olympics 2024 accessories, gifts and merchandise on display in a shop at Paris Charles de Gaulle Airport, on August 14, 2023, in Roissy-en-France, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Párizs polgármestere szerint nem készülnek el a közösségi közlekedéssel a szükséges színvonalon a jövő évi nyári olimpiára.

Anne Hidalgo úgy véli, hogy bizonyos helyeken nem áll majd rendelkezésre elegendő vonatszerelvény. A TMC csatorna Quotidien című műsorában kérdezték a városvezetőt, aki két problémás területet nevezett meg: a közösségi közlekedést, illetve a hajléktalanok elhelyezését.

A szuvenírekkel biztosan nem lesz probléma Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Kimaradhatnak járatok

Hidalgo úgy fogalmazott, hogy a közlekedést illetően napi problémákkal küszködnek jelenleg is, a pontosságot és a kényelmet illetően. Hozzátette, hogy

az olimpia idején lesznek olyan helyek, ahol a közösségi közlekedést nem tudják a megfelelő szintre hozni, mert hiányoznak a szerelvények, így nem lesz elégséges szintű a járatok gyakorisága.

Arra a kérdésre, hogy szerinte ezért a Párizs környéki közlekedést szervező Île-de-France régió tehető-e felelőssé, úgy reagált, hogy "egy kicsit a kormány is".

"Ugyanakkor ezt az egészet együtt csináljuk, úgyhogy magamat is érintettnek érzem"

- tette hozzá.
Clément Beaune közlekedési miniszter máris reagált a polgármester kijelentéseire, és arra biztatta őt, hogy vegyen részt a közlekedés szervezéséért tevékenykedő stratégiai bizottságok munkájában, ahelyett, hogy felhajtást csinálna.

Hasonlóan foglalt állást Valérie Pécresse, Île-de-France régió elnöke is, aki úgy fogalmazott: értékelnék Anne Hidalgo jelenlétét az olimpiával és a paralimpiával összefüggésben tevékenykedő mobilitási bizottságok ülésein, amennyiben lennének javaslatai a közlekedést illetően.

A MOB is tömegre számít

A Magyar Olimpiai Bizottság a helyszíni terepszemléit követően már többször jelezte, hogy a játékok idején nagy forgalomra kell majd számítani és hatalmas lesz a tömeg; a szervezőbizottság pedig a sportolóknak, szakembereknek is azt javasolja, hogy tömegközlekedéssel utazzanak.
A párizsi olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik majd jövőre és augusztus 11-ig tart, míg a paralimpiát augusztus 28-a és szeptember 8-a között tartják.