Svájc nagy bejelentést tett a téli olimpia rendezésével kapcsolatban

Jungfraujoch, vasútállomás, Svájc
Aerial panorama view of the Sphinx Observatory on Jungfraujoch - Top of Europe, one of the highest observatories in the world located at the Jungfrau railway station, Bernese Oberland, Switzerland.
Vágólapra másolva!
Svájc bejelentette, hogy pályázik a 2030-as vagy 2034-es téli olimpia és paralimpia rendezési jogára.

Svájc is kandidál a téli olimpiára

A téli ötkarikás játékoknak 1928-ban és 1948-ban St. Moritz-i központtal otthont adó alpesi ország tervei szerint ezúttal a meglévő létesítmények felhasználásával decentralizált eseményt tartana, amelyet javarészt a magánszektor finanszírozna. A Svájci Olimpiai Bizottság közgyűlése egyhangúlag fogadta el a rendezésre vonatkozó terveket.

Svájc téli olimpiát rendezhet ismét Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 RAW-films/Shutterstock. No use without permission./Raw-Films

"Svájc abban a szerencsés helyzetben van, hogy gyakorlatilag rendelkezik minden szükséges infrastruktúrával a sportolási helyszínektől a közlekedési hálózaton át a szállásokig.

Meg kell ragadni ezt a lehetőséget" - fogalmazott Urs Lehmann, a Svájci Síszövetség elnöke.

A hónap végén dönt a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a hónap végéig dönti el, hogy mely országok lépnek tovább a helyszínkijelölési folyamat következő szakaszába,

melyben a szervezet célzott párbeszédet folytat a jelentkezőkkel.

A 2030-as téli játékokért korábban érdeklődött Szapporo is, de egy hónapja visszalépett, így a svájciaknak két komoly ellenfelük lehet, Svédország és Franciaország. Salt Lake City ugyancsak jelezte rendezési szándékát, az amerikai város azonban inkább a 2034-es játékoknak adna otthont, hogy elkerülje a "szponzori ütközést" a 2028-as, Los Angeles-i nyári olimpiával.

A NOB jövőre dönt a 2030-as és a 2034-es helyszínről is. A 2026-os téli olimpiára Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor.