Vágólapra másolva!
December végén valósággal berobbant a köztudatba a dartsvilág legújabb tinisztárja, a mindössze 16 éves Luke Littler, aki elképesztő menetelést mutatott be a világbajnokságon. Az angol szupertehetség világklasszisokat kiejtve egészen a döntőig menetelt, ahol nagy küzdelemben kikapott, de így is ő lett a torna legnagyobb sztárja. A darts új sztárja nem mindennapi figura: imádja a kebabot és a cukros üdítőket, szívesen csókolgatja 5 évvel idősebb barátnőjét a kamerák előtt, és külseje alapján nehéz elhinni róla, hogy még mindig csak 16 éves. Sokan a sportág jelenlegi legnagyobb klasszisánál, a holland Michael van Gerwennél is nagyobb tehetségnek tartják Luke Littlert, aki rengeteg rekordot megdönthet, és számtalan trófeát nyerhet a jövőben, ha így folytatja.

Imádja a kebabot és a Fantát a darts új sztárja

A dartsvilág legnagyobb tehetsége nagyon hamar megismerkedett kedvenc sportágával, már 18 hónapos korában rendszeresen dartsnyilakkal dobálózott. Littler nyolc éves volt, amikor Warringtonba költöztek a családjával, onnantól kezdve pedig heti négy-öt alkalommal vitték le a szülei a helyi kocsmákba, hogy az ifjú tehetség tökéletesítse tudását.

A kocsmasportok királyának tartott darts tehát már a kezdetektől fogva központi szerepet töltött be Littler életében, bár a fiatal fiú sosem volt a hosszú és fárasztó edzések megszállottja.

A sportág legjobbjai általában órákat gyakorolnak naponta, hogy fejlesszék technikájukat és koncentrációjukat, a 16 éves tinisztár azonban máshogy viszonyul mindehhez.

Luke Littler, a darts új sztárja Forrás: MTI/AP/Kin Cheung

nyilatkozta az angol csodagyerek, aki fiatal kora miatt még nem ünnepelheti sörivással a győzelmeit, helyette kebabot eszik és cukros üdítőket iszik - a Fanta és a Coca-Cola a jól megtermett fiatalember abszolút kedvencei.

Már Kylian Mbappét is lehagyta a darts új sztárja

Luke Littler négy évvel ezelőtt tette le névjegyét a darts világában, amikor megnyerte az Angliai Ifjúsági Nagydíjat és az Isle of Man Masters versenyt, első felnőtt tornagyőzelmét pedig 2021-ben aratta az Írországban rendezett Irish Openen. 14 éves korában részt vett a Darts Világszövetség (WDF) által szervezett 2022-es világbajnokságon, ahol történelmet írt minden idők legfiatalabb versenyzőjeként elért győzelmeivel. Ezen a tornán a harmadik fordulóig jutott, majd tavaly novemberben megnyerte a PDC (Professzionális Darts Szövetség) ifjúsági darts-vb-t, ezzel kvalifikálta magát a szervezet felnőtteknek szóló versenyére, amelyet 2008 óta a londoni Alexandra-palotában rendeznek minden évben.

Luke Littler egészen a döntőig menetelt a PDC darts-vb-n Forrás: MTI/AP/Kin Cheung

Littler elképesztő teljesítménye megdöbbentette a világot, a 16 éves tinisztár Christian Kist és Andrew Gilding kiejtésével pillanatok alatt a harmadik fordulóban találta magát, ahol a kanadai Matt Campbellt is kiütötte. Első két győzelme után több mint 22 ezer fontot tehetett zsebre, harmadik sikerét követően pedig újabb 25 ezer fonttal lett gazdagabb.

Maga Littler is meglepődött azon, hogy az X nevű (korábban Twitter) közösségi oldalon milyen hatalmas népszerűségnek örvend. "Hihetetlen volt. Amikor beléptem az oldalra, megláttam, hogy én vagyok a legfelkapottabb, az én nevemre kerestek rá a legtöbben" - nyilatkozta hüledezve még decemberben a szupertehetség.

"És akkor mögöttem a 2. helyezett Kylian Mbappé volt! Ez egyenesen őrület. Mbappé és én!"

- csodálkozott azon Luke Littler, hogy ebben a tekintetben még a PSG világbajnok sztárfocistáját is megelőzte.

Felháborította az embereket Luke Littler viselkedése

"Rengeteg üzenetet kaptam a közösségi médiában, de még nem tudtam válaszolni senkinek.

- mondta a tornán aratott második győzelme után az "Atombomba" becenévre hallgató Littler, akiről az anyukája töltött fel képet az internetre, amint éppen a karácsonyi ajándékait bontogatja a fa alatt.

A 16 éves sportoló az ünnepek után folytatta menetelését, a világbajnokság nyolcaddöntőjében is szenzációt okozott, ugyanis a nála 40 évvel idősebb dartslegendát, az öt vb-címmel rendelkező holland Raymond van Barneveldet 4-1-re kiütötte. Littler a legjobb nyolc között az északír Brendan Dolant is magabiztos játékkal búcsúztatta, az elődöntőben pedig az a Rob Cross várt rá, aki 2018-ban megnyerte a tornát.

A mérkőzést ugyan a 16 éves csodagyerek honfitársa kezdte jobban, azonban a darts új csillaga fordítani tudott és 6-2-es győzelemmel, világszenzációt okozva jutott be a döntőbe.

Elődöntős győzelme után minden eddiginél nagyobb figyelem hárult rá, de nemcsak az elképesztő teljesítménye miatt foglalkoztak vele sokat, hanem azért is, mert olyat tett, amivel felháborodást váltott ki az emberekből.

Rob Cross elleni sikerét követően Littler a szurkolótáborához sietett, majd megcsókolta a 21 éves barátnőjét, Eloise Milburnt.

A dartsvilág új szupertehetsége az előző meccsét követően is megtette ezt a kamerák kereszttüzében, Angliában pedig az ilyesmit nem nézik jó szemmel. A szigetországban rengetegen kifogásolták, hogy elcsattant ez a csók, és kiemelték, hogy mindez azért botrányos, mert fordított esetben (ha Littler lenne 21 éves, és a barátnője csak 16) egyértelműen felháborító lenne a nyilvános csókolózás.

Nehéz elhinni, hogy Luke Littler még csak 16 éves

Littlerre a január 3-án rendezett döntőben honfitársa, a 28 éves Luke Humphries várt, akivel négy évvel korábban egy bemutatómérkőzésen már találkozott. A két Luke közül az esélyesebbnek tartott Humphries kezdte jobban a meccset, ám a 16 éves csodatini formába lendült és 4-2-re is vezetett. Ezt követően a világranglista harmadik helyezettje viszont feljavult és nem adott esélyt a szupertehetségnek, akit ennek ellenére az egész aréna állva ünnepelt.

Az elveszített vb-döntő után nehezen tudta visszatartani könnyeit a darts új sztárja, de emelt fővel viselte a vereséget és korához képest nagyon éretten nyilatkozott.

Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe, ez egy elképesztő hullámvasút volt. Még mindig hihetetlen ez az egész, ami velem történt" - mondta a finálét követően Luke Littler.

Fizimiskája és termete alapján hihetetlennek tűnik az is, hogy a fiatal sztár valóban 16 éves, ezzel kapcsolatban több sértő megjegyzést kapott Littler, miszerint inkább tűnik egy 30-as éveiben járó felnőtt férfinak. Az ifjú dartsjátékos édesanyja, Leanne Seddon határozottan reagált a vádakra, szerinte a fia életkorát firtató kritikák akkor kezdtek el megjelenni, amikor Luke sorra nyerte a korosztályos versenyeket.

Luke Littler és az édesanyja, Leanne Seddon Forrás: Getty Images/Getty Images - Getty/Warren Little

Ahhoz, hogy egy versenyen valaki részt vehessen, igazolnia kell az életkorát, de a rosszindulatú embereket ez persze nem érdekelte" - védte meg 2007 januárjában született fiát az édesanyja, aki szerint az emberek egyszerűen irigyek voltak Littler elképesztő sikereire.

Nem tudom, hogy tényleg ezt gondolják, vagy csak figyelmet akarnak maguknak. Vannak, akik az internetet egyszerűen csak arra használják, hogy gyűlöletet keltsenek, vagy másokon gúnyolódjanak" - tette hozzá a felháborodott asszony.

Michael van Gerwennél is jobb lehet a darts új sztárja

Littler január 21-én lesz 17 éves, ezt a sportágat akár 60 éves koráig is űzheti profi szinten, tehát minden adott ahhoz, hogy trófeákat nyerjen és rekordokat döntsön a jövőben, amennyiben így folytatja. A szurkolók szerint az angol szupertehetségnek a vérében van a darts, és minden esélye meg van arra, hogy átírja a sportág történelmét.

Fantasztikus képességeit remekül bizonyítja az a felvétel, amelyen 14 évesen egy 9 nyilas dobással

(a lehető legkevesebb dobással teljesítette az 501 pontot) győzte le riválisát egy korosztályos versenyen.

Sok szakértő a sportág jelenlegi legnagyobb sztárjánál, a háromszoros világbajnok Michael van Gerwennél is tehetségesebbnek tartja Littlert, aki a jövőben túlszárnyalhatja a holland klasszis eredményeit. A korábbi dartsjátékos, a jelenleg televíziós szakkommentátorként dolgozó Wayne Mardle az egekig magasztalta a tinédzsert, elmondása szerint nála nagyobb tehetséggel még nem találkozott.

"Luke Littler a legnagyobb tehetség, akit valaha láttam. Miért ne nyerhetné meg a világbajnokságot?" - tette fel a kérdést még a döntő előtt Mardle.

- hangzott a dartstörténelem legnagyobb legendájának, a 16-szoros világbajnok Phil Taylornak a baráti tanácsa.

Sokan még Michael van Gerwennél is nagyobb tehetségnek tartják Luke Littlert Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Gregor Fischer

A Kebab- és Fanta-rajongó Luke Littlert néhány héttel ezelőtt még valószínűleg nagyon kevesen ismerték, ám a darts-világbajnokságon döbbenetes produkciót nyújtva borította fel az esélyeket és menetelt egészen a döntőig. Második helyezésével 200 ezer fontot (mintegy 87 millió forintot) nyert - bár ennek egy jelentős részéről le kell mondania -, valamint a torna ezüstérmeseként gazdagabb lett egy értékes serleggel. Csodás vb-szereplése miatt bekerült a világ legerősebb darts-bajnokságának, a februárban rajtoló Premier League-nek a 8 fős mezőnyébe, ahol újabb elképesztő teljesítménnyel varázsolhatja el a sportág szerelmeseit.