Ápolni kellett a pályán Babos Tímeát az Australian Openen

Horizontal
Hungary's Timea Babos hits a return against Czech Republic's Linda Noskova during their women's singles match at the Brisbane International tennis tournament in Brisbane on January 2, 2024. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Piros Zsombor győzött, Babos Tímea viszont kiesett a selejtező első fordulójában szerdán az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Piros (127.) az olasz Andrea Pellegrinóval (157.) szállt szembe, akit szettveszteség nélkül megvert az eddigi két mérkőzésükön. Első találkozójukat éppen a tavalyi Australian Open-selejtezőben vívták, ráadásul szintén a második fordulóban, akkor az AO 2017-es junior bajnoka 6:2, 7:5-tel lépett tovább. A harmadik összecsapáson az ellenfél - a magyar szövetség beszámolója alapján - agresszívan, stabilan uralta az első szettet. A brékhátrányból (1:3) még visszajött a magyar (3:3), majd a rövidítésben is felállt 1-5-ről, de 7-5-re elvesztette a tie-breaket. A második játszmától szinte egy másik Piros Zsombor kezdett teniszezni, és 6:2, 6:1-re hozta a következő kettő szettet.

Babos Tímea nagyot küzdött a selejtező első körében Forrás: AFP/William West

A világranglistán 178. Babos első ellenfele a lett Darja Semenistaja (143.) volt, akivel még nem találkozott. A párosban négyszeres Grand Slam-bajnok magyar betegen érkezett a 15-ös pályára: köhögött, fújta az orrát, és nehezen kapott levegőt.

A második szettben 1:2-nél ápolták is a pályán, megmérték a vérnyomását, és lassan javult a helyzet.

Sorozatban hét gémet nyerve már ő vezetett 4:6, 6:2, 2:0-ra, sőt, 3:1 is volt a döntő szettben. A 30 éves Babos jól játszott, okosan tördelte a játékot tenyeres nyesésekkel, emellett kiválóan szervált. A 32. helyen kiemelt riválisa azonban ekkor pontosabban kezdett teniszezni és fordított a keményen küzdő Babos ellen, s végül ő nyert. Babos a jövő héten párosban lép pályára az AO főtábláján.

Udvardy Panna számára is az első forduló jelentette a végállomást szerdán az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében. A világranglistán 159. játékos a holland Arianne Hartonóval (150.) találkozott, akitől tavaly kétszer is kikapott. A harmadik összecsapás nyitószettje hat bréket hozott, majd a rövidítésben egy kicsivel az ellenfél volt jobb. A folytatásban a kaposvári születésű teniszező 3:4-nél ismét elvesztette az adogatását, és 1 óra 35 perc elteltével már mehetett gratulálni a hálóhoz.

A főtábla vasárnap rajtoló küzdelmeiben Fucsovics Márton és Marozsán Fábián alanyi jogon szerepel. Utóbbi a nyolcaddöntőben volt érdekelt szerdán a 661 500 dollár (232 millió forint) összdíjazású aucklandi keménypályás férfi tenisztornán.

A világranglistán karriercsúccsal 65. játékos a francia Gael Monfils felett aratott diadala után, a 16 között a lehető legnehezebb ellenféllel találkozott az első helyen kiemelt Ben Shelton személyében. A 21 éves amerikai tavaly robbant be az elitbe, elődöntőt vívott a US Openen, és az idény során egy ízben 240 km/órás sebességgel adogatott. Korábbi egyetlen összecsapásukat a balkezes rivális nyerte májusban a cagliari challenger-versenyen.

A második csatában a 24 esztendős magyar - menedzsmentjének beszámolója szerint - rögtön elvette ellenfele szerváját , ám az amerikai egyből visszabrékelt. Egy újabb szoros gémben 3:2-nél ismét a rivális brékelt, aki aztán végigvitte előnyét, és hozta a szettet. A második játszmában egyszer "remegett meg" adogatóként Marozsán keze, és Shelton élt a lehetőséggel. A pörgős mérkőzésen kevés hosszabb labdamenet alakult ki, azok viszont látványosak voltak, kreatív megoldásokkal mindkét oldalon, de mivel a meccs képét a nagy adogatások határozták meg, alig 72 perc alatt lezárult a találkozó.

"Túl gyorsnak éreztem Shelton szerváit, nem is tudtam velük mit kezdeni, és ha kialakult egy labdamenet, akkor sem mindig sikerült azt a javamra fordítani" - nyilatkozta a Hajdúszoboszló SE sportolója. "Sajnos rendre a pálya közepére tettem a labdákat, talán még mindig az alapozásom hiányosságai és a kimaradt edzések miatt, talán másért, de nem volt igazán önbizalmam meghúzni az ütéseket oldalra" - mondta.

A jelenleg legmagasabban rangsorolt magyar teniszező szerint ahhoz, hogy ilyen helyzetekben is fel tudja venni a ritmust a Ben Sheltonhoz hasonló stílusú játékosokkal szemben, a játékelemek további gyakorlásán túl a profi teniszhez szükséges mentalitás átfogó fejlesztésére van szükség.
Marozsán legközelebb az Australian Open vasárnap rajtoló főtáblás küzdemeiben lesz érdekelt.

Gálfi Dalma kiesett a selejtező második fordulójában a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A világranglistán 139. magyar játékos szerdán a hazai közönség előtt szereplő Priscilla Honnal (206.) csapott össze, s hiába nyerte meg az első játszmát, végül három szettben alulmaradt. A találkozó 1 óra 57 percig tartott.

Eredmény, Auklnd nyolcaddöntő:
Ben Shelton (amerikai, 1.)-Marozsán Fábián 6:3, 6:4

Eredmények, selejtező, 1. forduló (AO):
Darja Semenistaja (lett, 32.)-Babos Tímea 6:4, 2:6, 6:4

Piros Zsombor-Andrea Pellegrino (olasz) 6:7 (5-7), 6:2, 6:1

2. forduló:
Priscilla Hon (ausztrál)-Gálfi Dalma (29.) 4:6, 6:3, 6:4