Vágólapra másolva!
A hét végi Davis-kupa mérkőzések miatt február 4-10-ig csupán a hölgyek játszanak egyetlen árva tenisztornát.  A párizsi, 585 ezer dollár összdíjazású viadal első kiemeltje az amerikai Venus Williams, őt a belga Justine Henin és a francia Amélie Mauresmo követi.

Első kerek jubileumához érkezett az Open Gaz de France Paris elnevezésű franciaországi tenisztorna, amelyet idén már tizedik alkalommal rendeznek meg. A pénzdíj a rangos mezőnnyel egyenértékű, az 585 ezer összdíjazásból 93 ezer dollárt a győztes, 49 500-at pedig a döntő másik résztvevője kap meg, ám még a selejtező első fordulójában indulók is kapnak 652 dollárt.

Ami a torna történetét illeti: az első versenyre 1993-ben került sor, akkor a "nagy öreg" Martina Navratilova a világelső és még csupán 18 esztendős Monica Selest verte a fináléban. 1994 ugyancsak Navratilova miatt vált történelmivé, hiszen Martina ezúttal párosban nyert és ezzel pályafutása 167., utolsó tornagyőzelmét könyvelhette el. 1995-ben Steffi Graf következett, de a nagy felfedezett a mindössze 14 éves "másik" Martina, Hingis volt, aki negyeddöntőig jutott. 1996-ban Julie Halard-Decugis, 1997-ben Hingis következett, utóbbi még a párost is megnyerte Jana Novotnával oldalán. 1998 Mary Pierce éve lett, egy évvel később itt nyerte első profi tornáját a 17 éves amerikai Serena Williams. 2000-ben a francia Nathalie Tauziat győzött, tavaly pedig honfitársnője Amélie Mauresmo bizonyult a legjobbnak.

Mauresmo a döntőben a hatodik kiemelt német Anke Hubert verte 7:6, 6:1-re, míg párosban a Majoli, Razzano horvát, francia kettős győzött a Tauziat, Po francia, amerikai duó ellen (6:3, 7:5).

A verseny idei kiemelési ranglistáján az amerikai Venus Williams áll az első helyen, őt a belga Henin, a francia Mauresmo, az amerikai Seles, a francia Testud és a bolgár Magdalena Maleeva követi, de indul többek között a csinos orosz Gyementyijeva és a svájci Patty Schnyder is.

A múlt heti tornák végeredménye
Férfiak
Milan Indoors, Milánó (381 ezer dollár)
Döntő:
Davide Sanguinetti (olasz) - Roger Federer (svájci, 2.) 7:6, 4:6, 6:1

Férfiak páros világbajnoksága, Challenge Cup, Bangalore, India (350 ezer dollár)
Döntő:
Ellis Ferreira, Rick Leach (dél-afrikai) - Petr Pala, Pavel Vizner (cseh) 6:7, 7:6, 6:4, 6:4

Nők
Pan Pacific Open, Tokió, Japán (1,2 millió dollár)
Döntő:
Martina Hingis (svájci, 1.) - Monica Seles (amerikai, 3.) 7:6, 4:6, 6:3

Korábban:

Hingis söpör Tokióban

Pincési László