Magyar e-sportolóval a mezőnyben kezdődik a világ utolsó CS:GO Major tornája!

e-sport, CS:GO Major
Magyar e-sportolóval a mezőnyben kezdődik a világ utolsó CS:GO Major tornája
Vágólapra másolva!
Korunk egyik leggyorsabban fejlődő sportága az e-sport, ami évről évre nézők millióit szegezi a képernyők elé és dollár százmilliókat mozgat meg világszerte. Bár a rajongók nyilván a saját kedvencüket tekintik a legjobbnak és nincs egyetértés abban, hogy mely játék vált a legjobb, legkomplexebb e-sportcímmé, az biztos, hogy a Counter-Strike: Global Offensive vagy röviden CS:GO, az egyik legnépszerűbb kompetitív, azaz versenyszerűen űzhető FPS-játék a piacon, egyben az egyik legnépszerűbb e-sport is.

A következő két hét pedig különösen izgalmas lesz a CS:GO-rajongók számára, hiszen kezdődik az év legnagyobb versenye, az utolsó CS:GO Major, a BLAST.tv Paris Major! A verseny részletei előzz azonban tekintsük át mi is az a Counter-Strike, hogyan is zajlik egy mérkőzés.

Mi a játék célja?

Két csapat, két különböző térfélről indulva küzd egymással a játékban.

A védekezők, vagy másnéven CT-k célja, hogy az adott körben likvidálják az ellenfél csapatának összes játékosát vagy az azok által élesített bombát hatástalanítsák.

A támadók ugyancsak ellenfeleik likvidálására vagy pedig a bomba meghatározott helyen lévő élesítésére és felrobbantására törekednek. A félidőben a térfelek és azzal együtt a szerepek is felcserélődnek.

Mikor nyer egy csapat?

A már említett célok hajhászása az alap játékidő szerint 30 db, egyenként 1 perc és 55 másodperces körön át zajlik.

Az lesz a meccs győztes csapata, aki a 30-ból hamarabb éri el a 16 megnyert kört.

Amennyiben a csapatok mind a 30 kört lejátszák és az állás 15-15, a mérkőzésre hosszabbítást vezetnek be. Ez a jelenlegi szabályok szerint 6 extra kört jelent, 3 kör után pedig az extra játékidőben is félidő és térfélcsere történik.

Magyar e-sportolóval a mezőnyben kezdődik a világ utolsó CS:GO Major tornája Forrás: Origo

A Major tornák

Minden évben új CS:GO-szezont tartunk számon, rengeteg versennyel. Mára olyan sok a tier1-es megmérettetés, hogy a csapatok nem is bírnak megjelenni mindegyiken, sokszor mindössze 1-2 nap választja el egymástól a versenyeket. Nemrég például Koppenhágában játszott a profi mezőny, adott vasárnapján is, hétfőn pedig már repültek Rióba, ahol új verseny kezdődött.

Évek óta tömött a versenynaptár, a csapatoknak sokszor priorizálniuk kell, kihagyni egy-egy versenyt, hogy a másikon a legjobb formájukat tudják hozni. A Major tornák nem ilyenek!


A Majorök a szezon legfontosabb versenyei, a legnagyobb díjazással, a legjobb csapatokkal, a legnagyobb presztízsértékkel, a legőrültebb szurkolókkal. Az évek óta bejáratott recept szerint évi 2 Major tornát kap a szezon, idén ez másként van.

Nyáron a Counter-Strike 2 lép a jelenlegi CS:GO helyébe, így idén csak egyetlen Majort tartanak, az viszont sokkal nagyobb fontossággal bír, mint előtte bármelyik. A párizsi BLAST.tv Major nem csak az év egyetlen Major tornája lesz, de a játék utolsó Majore is.

A május 8-tól május 21-ig tartó torna a világ 24 legjobb csapatát kalauzolja el Franciaországba, Párizsba, ahol 1 250 000 dollárért küzdhetnek meg. A jelenlegi papírforma pedig egy különösen izgalmas versenyt vetít elénk. Hónapok óta nincs domináns csapat mezőny, nincs olyan alakulat, amire egyértelműen azt mondhatnánk, hogy jóval nagyobb esélyekkel vágnak neki a versenynek, mint mások. Nincsenek óriási különbségek a csapatok között, bármelyik ötös meglepheti a másikat, bármelyik ötöst felérhet a csúcsra, eljuthat a Major döntőjéig és akár meg is nyerheti ezt.

Egy CS:GO Majorön elért bajnoki cím jelenleg a profi Counter-Strike csúcsa, ettől nincs feljebb egy csapat számára.

Az év FPS játékosa díjat 2022-ben Torzsás Ádám nyerte el Az év e-sportolója gálán Forrás: facebook.com/magyaresport/

Idén pedig magyar játékost is találunk a mezőnyben, Torzsás "torzsi" Ádám a MOUZ csapatában játszik, ők jelenleg a világranglista 11. legjobb csapata és Párizsban is jókora esélyekkel vágnak neki a küzdelemnek.

Tartsatok velünk a világ utolsó CS:GO Majorének ideje alatt, kövessétek az eseményeket az Esport1.hu-n és az Origo.hu-n!