Vágólapra másolva!
Egyesek szerint törvénytelenül döntött egy hete úgy a Hungaroring Rt. vezérkara, hogy a két pályázó - az MTV és az RTL Klub - közül a kereskedelmi csatorna közvetítheti 2002 és 2006 között a Forma-1-es versenyeket. A sportminiszter viszont állítja: nem történt törvénysértés.

Törvényellenesen kapta meg a Forma-1-es közvetítési jogot az RTL Klub - vélik egyes jogi szakértők. A sporttörvény ugyanis kimondja, hogy "a külön jogszabályban meghatározott kiemelkedő és a lakosság közérdeklődésére számot tartó sportrendezvényeket és azok közvetítésére vonatkozó eljárási szabályokat a külön jogszabályban meghatározottak szerint csak közszolgálati és az ország területének legalább kilencven százalékán fogható adású, földi sugárzású műsorszolgáltató közvetítheti". Márpedig a közszolgálatiság kritériumának az RTL Klub nem felel meg.

A miniszter felhatalmazást kapott a törvényben, hogy rendeletben állapítsa meg "a kiemelkedő és a lakosság közérdeklődésére számot tartó sportrendezvényeket, valamint ezek közvetítésének eljárási szabályait", de ez a rendelet nem készült el.

Azt senki sem vitatja, a legnézettebb sportműsorok közé tartozik a Forma-1. Juni György, a Telesport főszerkesztője elmondta: a futamok nézettsége 15-17 százalék, és ezt a szintet a labdarúgó Bajnokok Ligája-közvetítések is csak a torna vége felé érik el, amikor már a legnagyobbak játszanak kieséses meccseket. "Az adott sávban pedig, vasárnap kora délután egyértelműen piacvezető a Forma-1" - tette hozzá.

A sporttörvény elfogadásakor kifogásolták - így lapunkban az MSZP-s képviselő, Bakonyi Tibor is -, hogy ezzel az m1 szinte névre szólóan kapta meg a jogokat.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter szerint viszont két okból sem támadható az RTL Klubbal kötött szerződés. Az egyik indok formai, a sporttörvény által hivatkozott külön jogszabály ugyanis még nem készült el, mert a - egyes vélemények szerint alkotmányossági aggályokat is felvető - törvényszakasz komoly vitákat váltott ki, ezért elhúzódott a rendelet előkészítése. A másik, tartalmi ok az, hogy a szabály megalkotásakor fel sem vetődött a Forma-1 bevonása a védett kategóriába, s a miniszter nem is tartaná azt helyesnek. A sporttárca vezetője szerint ugyanis nem szabad túl szélesre vonni ezt a kört, hiszen - csak a nézettséget figyelembe véve - a Kokó-meccsekre is érvényes volna a szabály, márpedig azok közvetítési jogaival éppen az RTL Klub rendelkezik. "A sporttörvény előkészítése során éppen ellenkező kritikákat kaptunk, azt lehetett hallani, hogy ez a szabály ellentétes a versenyszellemmel, és az m1-et kívánja indokolatlan előnyhöz juttatni" - mondta érdeklődésünkre Deutsch Tamás. "A közérdeklődésre számot tartó sportrendezvényeket mindenhol az előfizetéses kábelcsatornákkal szemben védik, hogy az események mindenki számára elérhetők legyenek a televízión keresztül."

Korábban: