Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel Brazíliában sisakkamerát viselt, ami a szokásosnál jobban érzékelteti a vezetés élményét.

Őrült rázkódás, képtelenül lapos látószög, szó szerint szédítő tempó - ilyen egy Forma-1-es autót versenytempóban vezetni Sebastian Vettel sisakkamerájának felvételei szerint. A világbajnok a Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján viselte a különleges kamerát, amely a szokásosnál hitelesebben helyezi a nézőt a versenyző nézőpontjába.

Noha már korábban is láthattunk hasonló képeket, azok rendszerint nem élesben készültek, ezért nem adták át például a folyamatos rázkódás élményét. Lucas di Grassi még október elején, a Pirelli barcelonai tesztjén viselt egy hasonló szerkezetet - az abból szempontból még realisztikusabb volt, hogy a kamerát a brazil jobb szeme elé szerelték, Vettelé viszont a sisak tetején van, ezért magasabbról mutatja a pályát, mint ahonnan a versenyző valójában látja. Di Grassi azonban, mivel egy szemmel kellett vezetnie, nem éles tempóban, hanem csak lassan ment körbe a pályán.

Vettel sisakkamerája. Magasabban van di Grassiénál, de nagyobb a tempó

A Vettel Red Bulljában készült felvételekről nem csupán az érzékelhető a szokásosnál jobban, hogy milyen rövid féktávot vesz a célegyenes végi kanyarnál 320 km/órás sebességről, hanem az is, hogy a fejét mennyire bedönti a kanyarokban.

Közvetlenül a sisakba azért nem tudnak kamerát szerelni, mert meg kellene bontani hozzá a struktúráját, s így nem nyújtana kellő védelmet viselőjének.

És a barcelonai felvétel di Grassi sisakjából. Ezen a látószög reálisabb