Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Miután átvette az Autosport Awards rangos kitüntetését idei teljesítményéért, a németek kárára poénkodott a brit hallgatóság előtt, és közben Kimi Räikkönent utánozta, Jenson Buttont cikizte. Humoristaként is óriási sikere volt.

Sebastian Vettel vonzalma az abszurd humor iránt közismert - olyannyira, hogy egyesek szerint többek között ez könnyítette meg számára a beilleszkedést az ízig-vérig brit kulturális hátterű Red Bullhoz. Vasárnap, a rangos BRDC Autosport Awards díjátadóján, ahol ő kapta az év legjobb nemzetközi autóversenyzőjének járó elismerést, valóságos stand-up comedyt adott elő az autósport jeles személyiségeiből álló közönség előtt.

"Nehéz döntés volt, hogy eljöjjek-e ide, mert hétvége van, vasárnap, amikor a németek autót mosnak. Igyekeztem nem tűnni túlságosan németnek" - mondta a kétszeres világbajnok, aki már egy évvel ezelőtt is megkapta ugyanezt a díjat. "Jenson (Button) cikizett, amiért nincs rajtam nyakkendő, de ez nem baj: majd harmincon felül én is viselni fogom."

A legjobb brit versenyző díját elnyerő Buttonhoz hasonlóan Vettel is az aznapi Bajnokok Tornájáról, Düsseldorfból érkezett a londoni díjátadóra. A szervezők Kimi Räikkönent is meghívták, ő azonban nem ment el. Vettelnek volt ötlete, hogy miért. "Tegnap este a Bajnokok Tornáján voltam" - mesélte. "Az elmúlt években menekültem Michael (Schumacher) elől, mert mindig azzal üldözött, hogy igyunk meg egy-két pohárral az este, de tegnap nem sikerült meglógnom előle. Szerintem lehet, hogy Kimi hasonló okokból nincs itt."

Vettel a BRDC Autosport Awards díjátadóján

Amikor megkérdezték, hogy Räikkönen szerinte mit szólna a díjhoz, Vettel a finn hangját és stílusát utánozva adta elő, hogy "very happy" lenne. "Kimi nagyon jó srác. Bár a finnek, hogy is mondjam... Mások!" - tette hozzá vigyorogva. "Más a mentalitásuk, a kultúrájuk, de én nagyon bírom őket. Itt van például ez a srác, aki szintén a jelöltek egyike volt, Juho Hänninen. Ő is részt vett a Bajnokok Tornáján, és összefutottam vele a WC-ben... Bocs, nem ez a történet lényege! A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy nem ezért szeretem a finneket. Szóval összefutottam vele a WC-ben, és ha már így alakult, elcsevegtünk egy kicsit. Húzta a száját, hogy csak a buggyval meg a KTM X-Bow-val kell majd versenyeznie, vagyis arra akart kilyukadni, hogy a sajátjával, a raliautóval nem. Azt mondta, szeretné főbe lőni magát! Nem volt túl motivált..."

Vettel, aki a Forma-1 történetének legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett, elismerte, hogy szívesen hasonlítgatja magát a sport más versenyzőihez. "Imádok versenyezni, imádom az autókat, szenvedélyesen szeretem a munkámat, a sport történetét, hagyományait. Azt is szeretem, hogy összemérhetem magam az elődeinkkel. Már tavaly is nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy feljöhetek erre a dobogóra" - mondta. "A Forma-1 sokat jelent nekem. Oké, nem vagyok szakértő, nem a TV-nek dolgozom... Megmaradok a vezetésnél! Nem arról van szó, hogy a rekordokért versenyzem, de az idei szezon kivétel volt: fantasztikus, amikor odajönnek az emberhez, és emlékeztetik rá, hogy az eredményeivel mit múlt felül. Tavaly az volt az egyik első dolgom, miután megnyertem a világbajnokságot, hogy felmentem a Wikipediára, és megnéztem, ott van-e már a nevem a listán. Egyszerűen kellemes volt látni rajta."

Forrás: AFP
Vettel és Schumacher a Bajnokok Tornáján aratott csapatgyőzelmük után

Az Autosport Awards zsűrije a Red Bull RB7-et választotta az év legjobb versenyautójának, Vettel azonban úgy vélte, a csapat technikai fölénye az elsöprő vb-győzelem ellenére nem volt nagy. "Szerintem nagyon kiélezett volt a küzdelem. Nem hiszem, hogy egyértelműen uraltuk a terepet. Tavaly ütőképesebb volt az autónk, idén viszont csapatként voltunk erősebbek" - vélte, a következő szezonról hozzátéve: "Soha nem azzal a gondolattal vágunk neki egy idénynek, hogy kevesebbet akarunk elérni benne, mint az előzőben. Idén sem voltunk minden téren száz százalékosak."

A műsorvezető már elbúcsúzott volna tőle, Vettelt azonban nem lehetett csak úgy letessékelni a színpadról. "Még muszáj tennem valamilyen panaszt is, mert különben nem lennék igazi német" - viccelődött. "A vacsora fantasztikus volt, úgyhogy köszönet a vendéglátásért, de ha esetleg jövőre is meghívnának, azt szeretném kérni, hogy ne ezekkel a német késekkel tálaljanak! Kicsit nehezen tudtam elvágni velük a húst. Tudják, ezek ugyanazok a kések, amikkel mi, németek hosszú évekkel ezelőtt nem voltunk túl sikeresek itt..."

A 23. alkalommal átadott Autosport Awards fődíját, amit a legígéretesebb fiatal tehetségének ítélnek oda, idén a brit Formula Renault 2. helyezettje, Oliver Rowland nyerte, aki így tesztelheti majd a McLaren F1-es autóját is. Az év újonca Paul di Resta lett, míg Damon Hill és a balesetben elhunyt Dan Wheldon életműdíjat, Gregor Grant Awardot kapott.

Mindent egy helyen az Eb-ről