Vágólapra másolva!
Fernando Alonso csak a 6. rajthelyet szerezte meg a Hungaroringen, de erre számított is, és nem esik pánikba. Szerinte az a probléma, hogy a Ferrari három-négy verseny óta változatlan.

Fernando Alonso csak 6. lett a Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén, de egyáltalán nem esett kétségbe emiatt, mivel úgy véli, az összetettben kiharcolt 34 pontos előnyének köszönhetően nem kell mindenáron a futamgyőzelemre hajtania.

"Többé-kevésbé számítottunk erre, mert láttuk, hogy a McLaren Németországban nagyon erős volt" - utalt Alonso Lewis Hamilton fölényes pole pozíciójára a Ferrari motorhome-jában tartott sajtótájékoztatóján. "Ott az időmérőn mázlink volt, aztán a versenyen csak a pozíciónkat kellett tartanunk. Ezért itt sem lepődtünk meg, hogy nem mi vagyunk a leggyorsabbak. Számítottunk rá."

Alonso abban látja a problémát, hogy a Ferrari autója futamok óta lényegében változatlan. "Muszáj fejlődnünk" - figyelmeztetett. "Már Németország után mondtuk, hogy nagyon elégedettek vagyunk a megszerzett pontjainkkal, az autónk teljesítményével viszont nem. Folyamatosan ismételgetjük ezt az üzenetet, de úgy tűnik, mégis mindenki elfelejti, hogy nem vagyunk gyorsak."

"Az autónk már három-négy verseny óta változatlan, ez a problémánk. Kezdünk lemaradni a leggyorsabbaktól. A nyári szünet után remélhetőleg elkészül hozzá néhány frissítés, ami működni is fog."

Fotó: Farkas Péter [origo]

Noha mindkét típusú gumin Hamilton volt a leggyorsabb, és rajta kívül Sebastian Vettel, sőt a két Lotus is erősebbnek tűnt a Ferrarinál, Alonso továbbra sem tett le egészen a hungaroringi győzelemről. "A 2012-es vb-ben bármi lehetséges. Nagyon furcsa versenyeket látunk, a csapatok teljesítménye folyamatosan ingadozik" - emlékeztetett. "Egy hete, Németországban nyerni tudtunk, de versenykörülmények között a Sauberé volt a második vagy harmadik leggyorsabb autó. Itt viszont 1-1,5 másodperc volt a hátrányuk, és kiestek a Q2-ben. Úgyhogy ki tudja? Holnap minden lehet. Az erőviszonyok napról napra változnak."

"Meglátjuk, mit tehetünk, de pillanatnyilag nem hisszük, hogy elég gyorsak vagyunk a győzelemhez. Ezt a versenyt azonban nem is muszáj megnyernünk. Elég, ha kihozzuk belőle a maximumot, és minél több pontot szerzünk." Az időmérő utolsó etapjáról azt mondta, hogy sikerült javítani az F2012 vezethetőségén az első szárny és a guminyomás változtatásával, de az utolsó kanyarokban így is sok időt elszórt.

Idén a Pirellik szeszélyes teljesítménye okozza a legnagyobb fejtörést a csapatoknak, Alonso azonban kijelentette, hogy a Ferrarinak tavaly több gondja akadt velük. "Idén nem igazán volt problémánk a gumikkal" - mondta. "Tavaly nehezen melegítettük be őket, ám úgy tűnik, az autónk most jól működik az összes keverékkel, minden körülmények között, már az első körben is. Sokkal elégedettebbek vagyunk, mint egy évvel ezelőtt."

Felipe Massa önmagához képest jól szerepelt az időmérőn: közvetlenül csapattársa mögött, a 7. helyen végzett, mindössze 56 ezredmásodperccel lemaradva tőle. "Szerintem még mindig harcban állunk a dobogóért folyó küzdelemben, még ha roppant kemények is az ellenfelek" - mondta. "A Q2-ben gyorsabbak voltunk, mint a Q3-ban. Kár, mert a Q2-ben jó időt futottam, és további javulásra számítottam, de végül sajnos lassultam. Hirtelen csökkent a tapadás, túlkormányzottá vált az autó. Rá kell jönnünk, hogy miért alakult így."