Vágólapra másolva!
A finn szerint nem a szerencsén múlt, hogy idén még nem sikerült futamot nyerniük, hiszen az esetek többségében a csapat hibázott.

A Lotus a 2012-es idényben már hat dobogós helyezést szerzett - négyet Kimi Räikkönen, kettőt Romain Grosjean révén -, győzelmet azonban még nem sikerült aratniuk. Több nagydíjnak is úgy vágtak neki, hogy őket tartották a legnagyobb esélyesnek, de valami mindig meggátolta őket a győzelem elérésében. Mivel a csapat dolgát műszaki hibák is nehezítették, sokan a balszerencsére fogták a Lotus nyeretlenségét, Räikkönen azonban nem ért egyet velük.

"Ennek nincs köze a szerencséhez" - idézi az Autosport a finnt, aki Sebastian Vettel büntetése után megörökölte a harmadik helyet Hockenheimben. A világbajnokságban is egyre jobb helyen áll, megelőzte Lewis Hamiltont, így már a negyedik. "Ha valami rosszul sikerül, az nem azt jelenti, hogy balszerencsések vagyunk - azért történik így, mert valamit rosszul csináltunk"

"Egy alkatrész azért romlik el, mert valaki elkövetett egy hibát: nem lett elég erős, vagy a tervezését rontották el" - folytatta. "Ez általában emberi hibára vezethető vissza. Olyan ez, mintha én hibázok vezetés közben: ez nem balszerencse, egyszerűen csak hibáztam. Ilyen a versenyzés."

Räikkönen nem bánkódik túlságosan az elszalasztott győzelmek miatt, viszonylag elégedett a szezon eddigi alakulásával. "Jobbak is lehetnénk, de akár sokkal rosszabbak is" - mondta. "Könnyű azt mondani, hogy bizonyos versenyeket meg kellett volna nyernünk, vagy jobban kellett volna szerepelnünk. Mindig megpróbáljuk a lehető legjobb döntéseket hozni - néha beválnak, néha nem. Az a lényeg, hogy tanuljunk a hibáinkból."

Bár csapatfőnöke, Eric Boullier gyakran hangoztatja, hogy a győzelem csak idő kérdése, Räikkönen óvatosan nyilatkozik a szezon második felével kapcsolatban. "Azt hiszem, sokat tanultunk a szezon első felében, így remélhetőleg javulhatunk. A hátralévő futamokon megpróbálunk kicsit többet elérni. Nem tudom, hogy ez sikerül-e, majd meglátjuk."