Vágólapra másolva!
Olasz lapértesülések szerint az indiai csapat az összeomlás szélén áll, a tulajdonos Vijay Mallya vállalatai ugyanis továbbra is súlyos anyagi gondokkal küzdenek.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban esett szó a Force India nehéz anyagi helyzetéről, most pedig úgy tűnik, Vijay Mallya csapata még közelebb került a csődhöz. Az olasz Italiaracing magazin forrásai szerint az indiai üzletember cégei komoly válságba kerültek, ami akár a Forma-1-es csapat összeomlásához is vezethet.

A legsúlyosabb anyagi gondok Mallya légitársaságát, a Kingfishert érintik. A 2005-ben alapított cég az indulása óta veszteséges, adóssága mára az egymilliárd dollárt is meghaladta. A légitársaság dolgozói múlt októberben sztrájkba kezdtek, miután hónapok óta hiába vártak a fizetésükre. A céget ráadásul a hiderabadi nemzetközi repülőtér is beperelte, miután a Kingfisher körülbelül kétmillió dollárnyi repülőtér-használati díjjal tartozott nekik.

A légitársaság és a repülőtér ügyének rendezésére bírósági tárgyalást tűztek ki, ezen azonban sem Mallya, sem a cég többi vezetője nem jelent meg, így október végén elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Bár ezt utólag visszavonták, a Kingfisher továbbra is a teljes csőd elkerüléséért küzd. Az Italiaracing szerint Mallya többi cége, például a United Breweries is válságba került, így kérdéses, hogy az üzletember fenn tudja-e tartani F1-es csapatát. Az istálló tagjai állítólag a 2012-es szezonban is több hónapos csúszással kapták kézhez fizetésüket.

Az olasz lap úgy tudja, a napokban Bernie Ecclestone is harcba szállt az istálló megmentéséért, már egy válságtervet is kidolgozott. Az indiai alakulat élén ehhez komoly változásokra lehet számítani: a hírek szerint visszatérhet az a Colin Kolles, aki korábban már dolgozott az először Jordan, majd Midland, Spyker és végül Force India néven ismert istálló főnökeként. Az Italiaracing a Benetton és a Renault korábbi csapatfőnökét, a sporttól 2009-es eltiltása óta távol maradó Flavio Briatore nevét is összefüggésbe hozta a Force Indiával, az olasz ráadásul köztudottan jó viszonyt ápol Ecclestone-nal.