Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel úgy véli, a Red Bullnál helyesen döntöttek, amikor a verseny érdekében beáldozták az időmérőt. Szerinte nem volt reális esélye a győzelemre.

Sebastian Vettel lemaradt a Kínai Nagydíj dobogójáról, miután a 9. helyről rajtolva nem tudott az eltérő stratégián lévő Fernando Alonso, Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton elé kerülni. A német szombaton egyetlen mért kört sem tett meg a Q3-ban, így a versenyt a lágy gumiknál sokkal hosszabb élettartamú közepes keveréken kezdte meg. A lágy gumikat az utolsó öt körre tették fel az autójára, de hiába futott másodpercekkel gyorsabb köröket, mint az előtte haladók, végül csak a 4. helyen ért célba.

Vettel úgy gondolja, előrébb is végezhetett volna az általuk választott taktikával, ha a verseny elején tisztább köröket tudott volna futni. "Úgy tűnt, jól működött a stratégiánk" - nyilatkozta. "Tudtuk, hogy fontos lenne tiszta köröket futnom a rajt után, de ez nem sikerült. Nico (Hülkenberg) mögött haladtam, és ha túl sokáig követünk egy autót, az nem tesz jót a gumiknak. Nehéz volt jó kompromisszumot találni."

Forrás: Red Bull

A címvédő szerint akkor sem lett volna túl sok esélye a győzelemre, ha a verseny eleje is a várakozásainak megfelelően alakul. "Fernando túl gyors volt ezen a pályán" - ismerte el. "A szabadedzéseket elnézve azonban nem voltunk tőle elérhetetlen távolságban. Talán akkor lehetett volna egy kis esélyünk, ha tiszta köröket futhattam volna az elején."

A Red Bull taktikája mellett szól az is, hogy Vettel csupán 2 másodperccel végzett a második helyezett Räikkönen mögött, Hamiltonnal pedig szinte egyszerre értek a kockás zászlóhoz, mindössze 2 tized volt köztük a különbség a célvonalon. "A csapat persze közölte velem, hogy elég nagy a lemaradásom, de az én előnyöm is jelentős volt a mögöttem haladó autóhoz képest, így megpróbáltam" - mondta. "Amikor először hajtottam rá a hosszú egyenesre, és láttam, hogy Lewis már a hajtűkanyarnál jár, azt hittem, túl messze van, de a gumijaim miatt előnyben voltam."

"Kicsit csalódott vagyok, amiért a végén nem sikerült előznöm. Ha néhány kanyarral tovább tartott volna a verseny, megpróbálkozhattam volna valamivel" - tette hozzá a német, aki továbbra is vezeti a világbajnokságot, előnye azonban három pontra csökkent Räikkönen előtt.

A Red Bull másik versenyzője, Mark Webber a bokszból rajtolt, de egy ütközés után kiesett, mert rosszul rögzítették az egyik kerekét a bokszban, ráadásul még három rajthelyes büntetéssel is sújtották Bahreinre.