Vágólapra másolva!
Rosberg és Hamilton is "hihetetlennek" nevezte a Mercedes barcelonai futamát, nem értik, hogyan eshettek ennyire vissza. A német egy ideig még reménykedett benne, hogy elöl tud maradni.

Az időmérőn az első két rajthelyet megszerző Mercedes versenyzői a Spanyol Nagydíjon is szembesültek azzal, hogy a futamon képtelenek bármit is tenni a többi élcsapat ellen. A németek autóin továbbra is sokkal gyorsabban elhasználódnak az abroncsok, ezért a pole pozícióból induló Rosberg csak a 6. helyet tudta megszerezni, Lewis Hamilton pedig pontot sem szerzett, csak a 12. lett.

Rosberg jól kapta el a rajtot, és az első etapban sikerült is az élen maradnia. Később elmondta, ekkor még reménykedett benne, hogy Barcelonában nem érinti őket túlzott mértékben a gumiprobléma. "Az első etap után ezt gondoltam: 'Ki tudja, talán egész nap magam mögött tudom tartani őket'" - mondta. "Tudtam, hogy gyorsabbak nálam, de viszonylag kényelmesen autóztam, és azt csináltam, amit akartam."

A bokszkiállása után azonban egymás után került elé Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is, a verseny végére pedig annak is örülhetett, hogy az utolsó körökben őt támadó Paul di Resta nem vette el tőle a 6. helyet. "Hirtelen elkezdtem visszaesni, hihetetlen volt" - kesergett a német, aki háromkiállásos taktikával teljesítette a versenyt. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz versenyünk lesz. Azt hittem, itt jobb helyzetben leszünk."

"Nagyon nehéz dolgom volt ma, de miért? Miért van az, hogy egy körön ilyen gyorsak vagyunk, a hosszú etapokon pedig ilyen lassúak? Ez nagyon furcsa, ráadásul a (tapadási) probléma nem csak az egyik tengelyt érinti, hanem az elsőt és a hátsót is. Mindkettő miatt küszködünk, és nincs rá magyarázat, hogy miért."

Forrás: AFP

Rosberg hozzátette: úgy szerezték meg magabiztosan az első két rajthelyet, hogy egész hétvégén a versenytempó javításán dolgoztak. A német azonban legalább 8 megszerzett pontjának örülhetett, nem úgy, mint Lewis Hamilton, aki szinte az egész futamát a tizediknél rosszabb helyen töltötte. "Ezt az élményt nem szeretném újra átélni" - mondta Hamilton, aki a futam közben egyszer úgy válaszolt az őt óvatosabb körözésre intő mérnökének, hogy "nem tudok ennél is lassabban vezetni."

A beállításaival küszködő brit elárulta, azért sem értette a különösen gyenge teljesítményét, mert "mindent ugyanúgy csináltam, mint Bahreinben", ahol sikerült az ötödik helyen célba érnie. Barcelonában olyan gyorsan elhasználódtak a gumijai, hogy a futam közben négykiállásos taktikára kellett váltaniuk. "Most nem volt tapadásom, nem hajthattam elég keményen, mert amint így tettem, azonnal tönkrementek az abroncsaim" - magyarázta. "Ma teljesen elvesztem - nem tudom, mit csináltunk rosszul."

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn elismerte, hogy a hétvégén bevetett fejlesztéseik elmaradtak a várakozásoktól, így mással kell próbálkozniuk. "Meg kell értenünk, miért veszítünk ennyit a teljesítményünkből vasárnap délután. Meg kell találnunk a megfelelő megoldást, hogy javulhassunk."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!