Vágólapra másolva!
Akkor jöttek rá, hogy sürgős változásokra van szükség, mikor az indiai csapat is eléjük került a bajnokságban. Boullier szerint az átszervezés kulcsfontosságú volt a problémák megoldásához.

A McLaren a 2013-as szezon után idén is győzelem nélkül zárta a bajnokságot, de a szezon végére láthatóan javult a formájuk. A sportigazgató Eric Boullier szerint a csapat idényében fordulópontot jelentett, amikor a Bahreini Nagydíj után a Force India is eléjük került a bajnokságban.

„Aggódni kezdtünk, amikor a Force India mögé kerültünk, és ez felébresztett minket" – mondta Boullier az Autosportnak, utalva arra, hogy a McLaren ezután még nagyobb erőfeszítéseket tett a problémák megoldása érdekében. A csapat végül az augusztusi Belga Nagydíjon tudta visszaelőzni a Force Indiát, és sikerült is megtartaniuk az 5. helyüket a konstruktőri bajnokságban.

Boullier szerint sok időbe telt, mire a McLaren rájött, miért nem voltak versenyképesek. „Mindig könnyebb, ha az ember tudja, hogy a leszorítóerővel van baj, vagy nem működik a szélcsatorna" – magyarázta. „Ha azonban a csapat kultúrájában, a munkafolyamatban vagy a vezetőségben van a hiba, akkor nehezebb megtalálni a probléma okát."

A McLaren sokat fejlődött az idény végére Forrás: AFP

Boullier tavaly érkezett a McLarenhez, miután az előző csapatfőnöknek, Martin Whitmarshnak távoznia kellett a posztjáról. A francia legfőbb feladata az idei évben az volt, hogy átszervezze az istálló technikai részlegét. „Szerintem most már hatékonyabban tudunk dolgozni, ráadásul a McLaren minden alkalmazottja megértette, mi volt a gond. Ez nagyon fontos, hiszen így nem fogjuk újra elkövetni ugyanazokat a hibákat."

Noha a McLaren egy kettős dobogós helyezéssel kezdte az idényt, a csapatnál már akkor tudták, hogy nehéz idényre számíthatnak. „Az adatok alapján tudtuk, hogy nem vagyunk versenyképesek, és csak a szerencsének köszönhettük az eredményünket" – ismerte el. „Az év elején talán a hatodik leggyorsabb autó volt a miénk, de az idény végére már a harmadik – ez is azt jelzi, hogy javulni tudtunk."

Boullier elárulta, az volt a terve, hogy „95 százalékban" átszervezze a technikai részleget, és ez sikerült is. Szerinte az új struktúra megkönnyíti a Honda motorjaihoz való alkalmazkodást is. „Nincs könnyű dolgunk, hiszen egy más autóról, más elképzelésekről van szó. Ráadásul sok új ember csatlakozott hozzánk, de jó irányba haladunk" – mondta. „Tudjuk, hová akarunk eljutni, és egyelőre úgy tűnik, minden rendben van."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!