Vágólapra másolva!
A Williams versenymérnöke és Romain Grosjean, a Lotus pilótája sem számít arra, hogy nagy felfordulást okoznak a Belgiumban életbe lépő új szabályok. Ugyanazt fogják csinálni, kevésbé automatizálva.

Az augusztusi Belga Nagydíjtól kezdve a pilóták a jelenleginél jobban magukra lesznek utalva a rajtok során, miután az F1-es Stratégiai Munkacsoportja a rajtelektronika és a rádión adható instrukciók szigorítása mellett döntött. A paddockban viszont nem várnak nagy átrendeződést a döntéstől, pedig – ahogy ez a Brit Nagydíjon is látszott – némi kavarodás a rajtnál akár az egész versenynek is jót tehet.

„Nem hinném, hogy nagy hatása lesz” – jelentette ki Rob Smedley, a Williams vezető versenymérnöke. „Legfeljebb annyi történhet, hogy borzasztóan elrontják a rajtot. Nem hiszem, hogy bármi is változni fog. Mindenkinek romlik majd kissé a hatékonysága a rajtoknál, mert a kuplung beállításai nem lesznek tökéletesek, de ez általában nem fog nagy különbségeket okozni” – magyarázta.

Grosjean nem számít felfordulásra a rajtoknál Forrás: Lotus F1 Team

Lewis Hamilton már közvetlenül az új szabály elfogadása után üdvözölte, hogy a versenyzőknek nagyobb szerep jut, Romain Grosjean viszont egyetértett Smedley-vel abban, hogy nem várható nagy felfordulás a rajtoknál. A francia szerint az F1-es kuplungokat és sebességváltókat nem lehet elég egyszerűre tervezni ehhez, és a rádióüzenetek további korlátozásától sem számít izgalmasabb versenyekre.

„Az F1-ben egy meghatározott rajtprocedúrát kell követnünk. Valószínűleg legfeljebb annyit tehetünk, hogy töröljük az utolsó kuplung- és nyomaték-beállításokat” – mondta a Lotus pilótája. „Kicsit szélesebb tartományban kell dolgoznunk, de maga a procedúra változatlan marad. Eddig is manuálisan kellett kezelnünk (a kuplungkart és a gázpedált), úgyhogy nem várok jelentős változást akkor sem, ha a rajtnál nem támaszkodhatunk az utolsó nyomaték- és kuplung-beállításokra.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!