A gumik miatt birkózik a Force Indiával a Williams

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Német Nagydíj
Finnish F1 driver Valtteri Bottas of Williams Martini Racing in action during the first free training at the Hockenheimring in Hockenheim, Germany, 29 July 2016. The German Grand Prix takes place on 31.07.2016. PHOTO: WOLFRAM KASTL/DPA
Vágólapra másolva!
Bottas szerint rengeteg pontot vesztettek amiatt, hogy nem tudták kiismerni az idei abroncsok viselkedését, de Smedley bízik az új szakemberük segítségében. Hiba lenne csak a Force India legyőzésére koncentrálniuk.

A Williams az elmúlt két szezonban a 3. helyen végzett a konstruktőri világbajnokságban, idén viszont a 4. helyért is keményen meg kell küzdeniük a Force Indiával. Az idényt a brit istálló kezdte jobban, de lemaradtak a fejlesztési versenyben, az indiaiak viszont egyre jobb formába lendültek. A Szingapúri Nagydíj után, 6 versennyel az idény vége előtt a Force Indiánál van az előny, de csupán 1 ponttal előzik meg a Williamst.

A Williams pilótái közül Valtteri Bottas gyűjtött több pontot, a 7. helyen áll a tabellán, de Sergio Pérez már 4 pontra megközelítette a Force Indiával. A finn szerint egyértelműen a gumikezelés az egyik olyan terület, ahol hátrányba kerültek a többiekhez képest. „Volt néhány verseny, ahol rosszul mértük fel a gumik várható élettartamát, és más problémák is felmerültek" – magyarázta.

„Az abroncsok tekintetében biztos nem vagyunk a legjobb négy csapat között. Márpedig ha a bajnokságot ebben a pozícióban szeretnénk zárni, minden területen a legjobbak közé kell tartoznunk" – jelentette ki Bottas.

Bottas szerint a gumikezelés a Williams egyik leggyengébb pontja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfram Kastl

A Williams részben emiatt szerződtette le a Ferrari korábbi mérnökét, a gumik specialistájának tartott Antonio Spagnolót, de a vezető versenymérnök Rob Smedley hangsúlyozta, hogy a szakember más területen is sokat segíthet nekik. „Sok ötletet hozott magával, és egy egész csoportot szerveztünk köré. Nagyon okos srác, és a hétvégi feladatainkban máris sokat segít nekünk. Ezen kívül a háttérfolyamatokban, kutatás-fejlesztési tevékenységekben is számítunk rá."

Nem csak a Force Indiára figyelnek

A Williams célja egyértelműen az, hogy a hátralévő 6 versenyen visszaszerezzék a konstruktőri 4. helyet a Force Indiától, de Rob Smedley szerint

hiba lenne csak az indiaiak legyőzésére koncentrálniuk.

„Ilyet soha nem szabad csinálni, óriási hibát követnénk el. Mindig arra kell törekednünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, és ne csak egyetlen riválisunkra koncentráljunk" – magyarázta.

„Voltam már olyan helyzetben, hogy a világbajnoki címért harcoltunk más csapatokkal, ezért tudom, óriási hiba, ha egyetlen ellenfélre kezdünk összpontosítani" – tette hozzá a korábban a Ferrarinál dolgozó mérnök. „A többi istállóra is figyelnünk kell, és mindig a lehető legjobb eredmény elérése a cél."

Smedley szerint a két istálló küzdelme kiegyenlített lesz a szezon hátralévő versenyein, de bízik benne, hogy a pályák többsége egy hajszálnyival jobban fekszik majd az ő autójuknak, és végül ők végeznek a tabella 4. helyén.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!