Most a Mercedes gyanúsíthatta olajtrükkel a Ferrarit

Forma-1, Azeri Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the first practice session of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit on June 23, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Az idény előtt a Mercedes érte az a vád, hogy motorolaj szándékos égetésével növelik a teljesítményüket, azonban úgy hírlik, most pont ők kérték a kapcsolódó szabályok tisztázását az FIA-tól, mégpedig a Ferrari miatt.

A szezon előtt a Red Bull megpróbálta bemószerolni a Mercedest az FIA-nál, mégpedig azzal a váddal, hogy vetélytársuk állítólag szándékosan juttat motorolajt az égéstérbe. Ez sohasem bizonyosodott be, de hogy a csapatoknak eszükbe se jusson e tiltott módszerhez nyúlva növelni az erőforrás teljesítményét, a felügyelő szövetség áprilisban szigorításokat hirdetett ki, melyek 2018-ban lépnek hatályba.

Ezek értelmében a következő idénytől a csapatoknak a nagydíjak egész hétvégéje alatt az FIA rendelkezésére kell bocsátaniuk az autó fő tartályában lévő olajszint adatait, és a rajt előtt egy órával jelezniük kell, hogy a központi tartályon kívüli rekeszekben mennyi olajt tárolnak. Emellett egy hétvégén egy V6-oshoz csak egyféle olajtípust használhatnak, valamint betiltják az olyan spéci szelepeket, amelyek a felesleges motorolajt az égéstérbe vezethetik.

Az Azeri Nagydíj előtt ugyanakkor Marcin Budkowski, az FIA F1-es műszaki testületének vezetője

tájékoztatott, hogy a szövetség figyelme nem lankad:

a csapatokhoz eljuttatott felhívásban emlékeztet a korábbi megbeszélések és állásfoglalások tartalmára.

"A Technikai Szabályzat tiltja, hogy olajt üzemanyagként használjanak - jelentette ki. - A kétségek elkerülése végett, az egyetlen üzemanyag, ami az égéshez használható, a benzin, és az engedélyezett vegyi összetételét a 19-es cikkely határozza meg."

A Ferrari kijátsza a kiskapukat? Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Bár a műszaki előírások közvetlenül nem szólnak az F1-es motorolajok engedélyezett jellemzőiről,

Az eset pikantériája, hogy a Sky Sports információi szerint ezúttal a Mercedes kért állásfoglalást az FIA-tól, mivel arra gyanakodtak, hogy fő ellenfelük, a Ferrari esetleg kihasználja a megmaradt kiskapukat, és az említett turpissággal növeli motorja teljesítményét.

Az elkerülhetetlen jelenség, hogy a motorolajból egy kevés becsorogjon az égéstérbe, de az FIA korábban már jelezte, hogy ha ezt szándékosan idézik elő a csapatok, az szabálytalan.

Az olasz La Gazzetta dello Sport információi szerint a Ferrari egyébként egy továbbfejlesztett V6-ost készített az Azeri Nagydíjra, ahol a 2 kilométer hosszú egyenes miatt különösen sokat számítanak a lóerők, bár az istálló ezt nem erősítette meg.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!