Vágólapra másolva!
Húsz éve vitatott ütközéssel ért véget a világbajnoki csatájuk, ami a kanadai diadalát eredményezte, de egy évforduló kapcsán felelevenített sztoriból kiderül, hogy néhány órával később együtt álltak a pult mögé egy szállodában, és ők szolgálták ki itallal a szórakozni vágyó szomjas F1-es vendégsereget.

El tudnák képzelni, hogy egy mindent eldöntő, ütközéssel végződő verseny után Lewis Hamilton és Sebastian Vettel néhány órával később együtt szórakozzon, és beálljanak a bárpult mögé kiszolgálni a szomjas F1-es vendégeket egy rögtönzött bulin?

Nos, a veterán szakújságíró, Adam Cooper visszaemlékezéséből kiderül, hogy 1997-ben a vb-címért küzdő Jacques Villeneuve és Michael Schumacher pontosan ezt csinálta, nem sokkal azt követően, hogy a német piszkos módon megpróbálta kiütni az őt megtámadó ellenfelét a versenyből, ami a harmadik világbajnoki győzelmét jelentette volna.

Azonban saját magát ejtette csapdába, Villeneuve tovább tudott menni, Schumacher pedig kiesett.

A két pilóta viszonya érthető okokból később sem volt kifejezetten baráti, de az eset húszéves apropójából felidézett emlékekből kiderül, hogy aznap este elég jól megfértek egymás mellett.

Villeneuve vb-címre vezette a Williamst 1997-ben Forrás: Williams F1

Adam Cooper az abszurd szituáció előzményéről azt írja, hogy a jerezi futam után egy Renault által szervezett bulira mentek Villeneuve-ék, melyet egy elhagyott ipari területen lévő klubba tartottak. Igen ám, csakhogy itt éjfélkor bezárták a bárt, és a mulatni vágyók kétségbeesetten próbáltak találni egy helyet, ahol folytathatják az éjszakát.

Taxiba pattantak, visszafuvaroztatták magukat Jerezbe, ahol egy körforgalomban hogy, hogy nem, a ferrarisok konvojába botlottak.

Kiderült, hogy Michael Schumacher és Eddie Irvine társasága is hasonló gondokkal küzd,

miután a Marlboro partiján is fellőtték a pizsamát, és közösen kerestek új úticélt.

A nem túl pezsgő éjszakai életű városba visszatérve jobb híján úgy döntöttek, a szállodában buliznak tovább, és ebben az sem akadályozta meg őket, hogy már ott is bezárták a bár, a szálloda menedzserét pedig nem hatotta meg, hogy két F1-es világbajnok próbálta kinyittatni vele: a szobák hűtőiből kipakolták az elérhető italkészletet egy asztalra.

"Voltunk vagy huszan, és akkora zajt csaptunk, hogy valaki végül odaadta a bár kulcsait. Elfogadtam, és bementünk. Valaki bizonyára fizetett a kulcsokért! Szóval kinyitották a bárt nekünk, de nem volt pultos" - mondta Villeneuve az Autosportnak.

Jacques Villeneuve és Michael Schumacher egy 2000-es sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Stan Honda

Ekkor jött az, amire mindenki felkaphatja a fejét: beállt felszolgálónak, Schumacherrel együtt. "Furcsa volt, de ez érthető.

- emlékezett vissza. - Jó móka volt. Ő is jól játszotta a szerepét, kiváló színész volt! Biztosra veszem, hogy valamennyire ő is élvezte."

Az újságíróként - természetesen munkaidőn túl - jelen lévő Cooper azt írja, ezután beindult a buli. Irvine megpróbált játszani az akusztikus gitárján néhány számot, mérsékelt sikerrel, Schumacher edzője meg fejre állított néhány kukát, és azokat ütlegelve "zenélt".

Az egész csak trükk volt?

Az estéről kiszivárgott néhány fénykép is, ami bosszantotta Villeneuve-öt. Szerinte Schumacher köréből készítette valaki őket, hogy a németet jó színben tüntesse fel a versenyen elkövetett manővere után. "A sztori lényege az volt, hogy Schumacher azt mondhassa: 'Nem csináltam semmi rosszat, láthatják, hogy barátok vagyunk.' Ezen felhúztam magam, nem számítottam rá" - mondta.

Legtovább Villeneuve, Cooper, valamint Schumacher családjának két barátja maradt talpon, egészen reggelig.

A friss világbajnok ezután alvás nélkül odébbállt,

mert a Williams egyik főszponzorának rendezvényére volt hivatalos, és több műholdas interjút kellett adnia.