Legalulról jött, ma a McLaren főnökeit is rábízzák a magyar szakemberre

Forma-1, McLaren Brand Centre, Olasz Nagydíj 2018
The McLaren motorhome during 2018 Formula 1 FIA world championship, Italy Grand Prix, at Monza from august 30 to september 2 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Egyetlen magyar, sőt egyetlen külföldi szakember dolgozik abban a munkacsoportban, ami a McLarennél a fényűző motorhome, a Brand Centre felépítésével és üzemeltetésével foglalkozik. Kuti Tamással a Magyar Nagydíj előtt beszélgettünk az utazó palotában.

Sok dolgot meg lehet nevezni, ami megkülönbözteti a Forma-1-et a világ összes többi eseményétől, de a bokszutca mögötti terület, az ún. paddock, és az európai helyszínekre utazó pavilonok biztosan az egyedi jellemzők között szerepelnek. A csapatok a gazdasági racionalitásokkal dacolva szinte sportot űznek abból, hogy ki fogadhatja a tagjait és vendégeit impozánsabb környezetben.

E versenyben a McLaren mindenképpen az élmezőnyben szerepel a 2007-ben átadott Brand Centre, a paddock egyetlen ovális építménye révén. A 18 kamionnal szállított, 140 tonnás, háromszintes üvegpalotában a pilóták pihenőszobái mellett négy tárgyaló és konyha is helyet kapott, az építésében és üzemeltetésében pedig egy magyar származású szakember, Kuti Tamás is részt vesz.

Kuti Tamással az általa épített utazó palotában, a McLaren Brand Centre-ben találkoztunk Forrás: Nyolczas Csaba / SpeedLight Photo Agency

Tamás első interjúját a GPhíreknek adta a Magyar Nagydíj előtti csütörtökön, amikor a Brand Centre már teljes pompájában fogadta a McLaren munkatársait, partnereit és vendégeit, mindössze néhány nappal azután, hogy az egész felszerelés szolgálatot teljesített a Német Nagydíjon is. Noha korábban nem ismertük egymást, angol nyelvről hirtelen magyarra váltva közvetlen stílusban beszélgettünk.

Adorján Viktor: Mit hagytál most éppen félbe?

Kuti Tamás: Tulajdonképpen semmit. Az én munkám felépíteni a Brand Centre-t, most már csak azért vagyunk itt, hogy ha esetleg valami tönkremegy, mondjuk a hűtők vagy akármi, akkor megcsináljuk. Fent nagyon meleg van, a légkondi vagy a generátor is nagyon fontos, hiszen mindent az táplál. Feljöhet a padló egy darabja is. Pici dolgok, de ezek lényegesek, mert tökéletesnek kell lennünk. Emellett, fel kell vennünk a VIP vendégeket a repülőtéren.

AV: Foglaljuk akkor össze! A hivatalos megnevezés Brand Centre Technician, mit takar ez pontosan?

KT: Mi érkezünk leghamarabb. Vasárnap van a verseny, mi már itt vagyunk szerdán, mindenki előtt. Ilyenkor még semmi sincs itt, csak az aszfalt. 18 óra alatt lebontottuk az egész felszerelést Hockenheimben, felültünk a turnébuszra, ahol vannak ágyak is, ott aludtunk. Hajnal 3-ra értünk ide, reggel 6-kor indultunk ki a pályára, majd 22 óra alatt felépítettük ezt.

Amikor kicsi voltam, akkor hallottam, hogy ez egy cirkusz, és az is. Itt felépítünk, lebontunk, folyamatos a munka.

A McLaren Brand Centre az egyik legimpozánsabb építmény a paddockban Forrás: DPPI/Florent Gooden

A normális lebontás körülbelül három napig tart, a verseny utáni szerdán repülünk haza, bár én maradok, megyek Debrecenbe. Most két és fél hét leállás van, amúgy egy hónap, de nekünk csak két és fél hét.

AV: Hogyan indult számodra az F1-es pályafutás?

KT: Debrecenből származom, ott dolgoztam öt évet, akkoriban nem is álmodtam arról, hogy itt fogok majd dolgozni. Most Angliában élek. Miután anyukám meghalt 2005-ben, gondoltam kimegyek, megnézem, mi a helyzet. Nem ismertem a nyelvet, takarítottam, aztán szerencsém volt, mert a főnököm ajánlotta ezt a munkát. Mondta, hogy ha akarok, akkor dolgozzak egy autós cégnél. Elmentem a meghallgatásra, és kiderült, hogy a McLarenről van szó. Jól sikerült az interjú, felvettek, ott kezdtem takarítóként.

Így épül a 140 tonnás üvegpalota

A McLarenről tudni kell, hogy ez egy nagy család, nagyon szeretnek belülről, belső embereket alkalmazni más munkakörökben is, nekem is így sikerült előrelépni. Pályáztam más feladatokra, és ez a mostani sikerült. Nagyon sok kurzust, belső képzéseket kellett megcsinálnom.

AV: Milyen végzettséged van, mit tanultál?

KT: Kereskedelemben tanultam. Amikor elkezdtem dolgozni a McLarennél, egyből ez volt az, amit szerettem volna csinálni. Az ember itt van legközelebb a Forma-1-hez azok közül, amit én tudok csinálni. Odaát a garázsban már kicsit nagyobb tudás kellene, de ott is van lehetőség a garázsépítők között, de az még a jövő témája. Ez a jó a McLarennél, mindig lehet előrelépni, mindig várhatsz, mindig nézhetsz más munkákat is, mert örömmel várják, hogy jelentkezz, és megadják a lehetőséget.

AV: Magyarként vagy egyáltalán külföldiként nehéz volt bedolgozni magad? Ez egy eléggé angol központú közeg.

KT: Annyira nem. Mindenki nagyon barátságos. Ahol én dolgozom, én vagyok az egyedüli külföldi, de befogadtak. Van egy srác, akinek az anyukája magyar, ő az IT szobában dolgozik.

AV: Hogy néz ki nálatok a szezon? A Brand Centre gondolom, csak Európában utazik.

KT: Nekünk Monza az utolsó versenyünk, onnantól van 30 szabadnapunk, mi azt általában kivesszük egyben. Annyira fáradtak vagyunk, hogy kivesszük egyben, és amikor visszaérünk, a Brand Centre-t fel kell újítani, kijavítjuk a hibákat, kicseréljük a tévéket, és megvalósítjuk az ötleteinket, például berakunk felülre egy bárt.

Az idén már egy bár is helyet kapott a Brand Centre-ben Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

Van egy igazgatói bejárás, amikor eljönnek, megnézik, hogy milyen a Brand Centre, elmondják, hogy mit szeretnének, és ha meg tudjuk csinálni, akkor megcsináljuk. Erre most kevesebb időnk lesz, mert lehet, hogy Barcelonába is megyünk majd a tesztre.

AV: Hogyan élitek meg, hogy egyre több a verseny?

KT: Én személy szerint imádom. Én vagyok majdnem a legújabb itt, 5 éve csinálom, és nagyon szeretem. Tőlem lehetne több is. A magánéletben nagy szerencsém van, mert a párom tudja és elfogadja, hogy mit csinálok, mindenben teljesen mellettem áll, ezen nem kell aggódnom. Az utóbbi két hónapban négy napot voltam otthon. Az év felét simán elveszi, hogy utazunk, de nekem nagy szerencsém van, mert van egy olyan partnerem, aki ezt totál elfogadja.

AV: Ezt azért nehéz rajongás nélkül csinálni, már korábban is szenvedélyed volt a Forma-1?

KT: Mindig is néztem a Forma-1-et, [Ayrton] Senna volt a kedvencem, mint szerintem mindenkinek. Amikor elkezdtem itt dolgozni, akkor nyilván Lewis Hamilton lett az. Szerencsém volt, mert pont, amikor ide kerültem, akkoriban nyerte meg az első világbajnoki címét. 2005-ben kezdtem a cégnél, és 2010-től dolgozom itt.

A Brand Centre a 2007-es Brit Nagydíj óta ékesíti a paddockot Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Mark Thompson

AV: A pilóták gyakran köszönetet mondanak a munkatársaiknak, veletek is tartanak tágabb összejöveteleket?

KT: Most pont itt lesz Magyarországon egy nagy sütögetés az egész csapatnak, egy „shutdown barbecue”, a leállás előtti ereszd el a hajam. Ez mindig itt van Budapesten, ugyanazon a helyen.

AV: Más lett a hangulat azzal, hogy Carlos Sainz és Lando Norris révén két fiatal pilóta került a csapathoz?

KT: Mindketten nagyon jó barátok, beszélgetnek, nevetgélnek, látom őket mindig a szimulátorban, ahogy egymás ellen versenyeznek, és a pályán is ugyanezt csinálják. A pilóták általában mindig visszavonulnak a saját kis szobájukba, ők nem. Itt ülnek kint velünk, simán leülhetsz velük beszélgetni akármikor.

AV: Az elmúlt évek folyamán a legnagyobb legendák közül sok megfordult itt. Volt rá példa, hogy őket hoztad be a reptérről?

KT: Lando édesapját már vettem fel, de inkább a tulajdonosokat, Michael Latifit vagy Mansour Ojjeh-t szoktam néha-néha. Igazából megszoktam már a helyzetet, kicsit még bennem van, hogy amikor vezetek és beszélgetünk, akkor ne mondjak rosszat, de nagyon közvetlenek. Ahogy az előbb mondtam, ez egy család, tényleg. Mindenkinek van mindenkihez egy jó szava.