Hivatalos: Májusig biztosan nem rendeznek futamot az F1-ben

Forma-1, Bahreini Nagydíj, rajt
MANAMA, BAHRAIN - MARCH 31: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 competes during F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 31, 2019 in Manama, Bahrain. The second race of the Grand Prix in the 2019 Formula 1 World Championship take place in Bahrain. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Forma-1 elhalasztja a Bahreini és a Vietnami Nagydíj is, legkorábban májusban, Európában indulhat a 2020-as szezon.

Azok után, hogy a koronavírus miatt az utolsó pillanatban törölték a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, a Forma-1 bejelentette, hogy a soron következő két futamot, a Bahreini és a Vietnami Nagydíjat elhalasztja. A döntést az FIA-val, a Bahrain International Circuit-tel, a Bahreini Motorsport Szövetséggel, a Vietnami Motorsport Szövetséggel és a Vietnam Grand Prix Corporationnel egyeztetve hozták meg a száguldó cirkusz utazó személyzetének és szurkolóinak védelmében. Az F1 és az FIA a folytatásban azon lesz, hogy megfelelő időpontot találjon az eredetileg március 22-re, illetve április 5-re tervezett versenyek pótlására.

Márciusban biztosan nem rajtol el a mezőny Bahreinben Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

„A koronavírus globális helyzete folymatosan változik és nagyon nehéz megjósolni. A helyes döntés az, hogy időt hagyunk magunknak a helyzet kezelésére és a helyes döntések meghozására. Az FIA-val és a promóterekkel hoztuk meg ezt a döntést, hogy biztosítsuk a szurkolók és mindenki biztonságát, aki részt vesz a Forma-1-ben – olvashatók Chase Carey szavai a közleményben. – A Bahreini Nagydíj izgalmas futama a naptárunknak, várjuk, hogy olyan hamar visszatérjünk, amilyen hamar csak lehet. Egyúttal várjuk az első Vietnami Nagydíjat is, és hogy elhozhassuk a Forma-1-et a világ egyik legizgalmasabb városába."

– nyilatkozta Jean Todt, az FIA elnöke. – Továbbra is a kormányok és a WHO tanácsaira támaszkodunk, együtt dolgozunk velük ebben a kiszámíthatatlan időszakban, hogy óvjuk a rajongókat, a résztvetőket, és a teljes motorsportos közösséget."

A Vietnami Nagydíj helyszíne hiába készült el időre, egyelőre nem fogadja az F1-es mezőnyt Forrás: SMG

Jelen állás szerint tehát a május 3-i Holland Nagydíjig nem rendeznek futamot a Forma-1-ben. Hogy mikor indulhat a szezon, az egyelőre kérdéses, ugyanis

az FIA közleménye május elsejét, az F1 közleménye május végét jelölt meg legkorábbi időpontként.

Amennyiben utóbbi forgatókönyv érvényesül, Zandvoortban és Barcelonában sem lesz verseny, azaz leghamarabb a május 24-i Monacói Nagydíjjal indulhat a szezon. Azt mindkét esetben hozzátették, hogy a koronavírus gyors európai terjedése miatt rendszeresen felül fogják vizsgálni a lehetséges kezdési időpontot, biztosat tehát még jó ideig nem fogunk tudni.