F1: Minket is meglepett a vírus gyors terjedése, de jó döntés született

Forma-1, Chase Carey, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: Chase Carey, CEO and Executive Chairman of the Formula One Group, talks as a press conference is held outside the paddock after for the F1 Grand Prix of Australia was cancelled at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nagyon meg akarták rendezni a Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, ugyanakkor helyes döntésnek tartják annak törlését a sportág vezetői, akiket szintén meglepett a koronavírus gyors terjedése.

A Forma-1 vezetői úgy gondolják, hogy a helyes döntést hozták meg azzal, hogy lefújták a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, valamint elmondták, hogy a rengeteg kritika ellenére nem érzik úgy, hogy mindezt hamarabb kellett volna megtenniük. Chase Carey elnök-vezérigazgató és Ross Brawn sportért felelős igazgató szerint olyan gyorsan változott a koronavírus-járvány miatti helyzet az elmúlt napokban világszerte, hogy az mindenkit váratlanul ért.

Chase Carey válaszolt a sajtó kérdéseire Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Melbourne-i idő szerint csütörtök este jött a hír, hogy a McLaren-istálló egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírus-tesztje, ami miatt a csapat azonnali hatállyal visszalépett a szezonnyitón való részvételtől. Sokan úgy gondolták, a Forma-1 rövidesen bejelenti, hogy törli a versenyt, ez azonban közel 10 órán át nem történt meg. Végül helyi idő szerint 10 óra után 7 perccel adták ki a közleményt, kevesebb mint két órával az első szabadedzés tervezett kezdése előtt, hogy nem lesz futam. „Szeretném együttérzésünkről biztosítani azokat, akiket érint a vírus, valamint szeretném kifejezni a szurkolók miatti csalódottságunkat. Mindig várjuk ezt a futamot, nagyszerű szurkolók vannak itt. Sajnáljuk, hogy nem tudjuk megrendezni, de bizonytalanná vált a helyzet" – mondta Chase Carey a döntés után a paddockban összehívott sajtótájékoztatón.

Ross Brawn elmondta, hogy a tengeri úton érkező felszerelés már 3-4 héttel a futam előtt úton volt, ekkor még egészen más volt a koronavírus-járvány mértéke világszerte.

Carey is hangsúlyozta, hogy amikor úgy döntöttek, hogy eljönnek Ausztráliába, az országban még más nagy sporteseményeket is zavartalanul megrendeztek, a dolgok világszerte az utóbbi napokban kezdtek nagyon rosszra fordulni.

„Nagyon meg akartuk rendezni ezt a versenyt, ez mindig egy nagyon pozitív esemény, ami nagyszerű kezdetet jelent a szezonnak, egyúttal a gazdaságra is nagy hatással van, akárcsak a Forma-1 gazdaságára, hiszen működnünk kell – nyilatkozta Brawn. – Megvizsgáltuk az egész helyzetet, és amikor úgy döntüttünk, hogy lesz verseny, még más volt a dolgok állása.

Sokszor beszéltem Mattia Binottóval [a Ferrari csapatfőnökével] az elmúlt hetekben, a hangulata pedig megváltozott az utóbbi öt-hét napban attól, ami Olaszországban történik."

Péntek reggel sem lehetett még biztosan tudni, hogy lesz-e versenyhétvége Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Brawn arra is magyarázatot adott, hogy miért tartották olyan sokáig bizonytalanságban az embereket azok után, hogy a McLaren visszalépett, és vártak egészen addig, hogy már a szurkolókat kellett visszatartani a pályára való belépéstől. „Optimisták voltunk azzal kapcsolatban, hogy el tudjuk kezdeni a szezont, futhatunk egy remek versenyt és hozhatunk egy kis felüdülést ezekbe a nehéz időkbe. Szerintem amint pozitív lett az egyik csapattag tesztje, és amint az egyik csapat nem tudott versenyezni emiatt, világossá vált, hogy van egy problémánk, amit kezelni kell. Konzultáltunk a csapatokkal, konzultátunk az egészségügyi hatóságokkal, konzultáltunk az FIA-val, konzultáltunk a promóterrel. Én is egész éjszaka fent voltam, szerintem egy órát aludtam, lezuhanyoztam, aztán jöttem vissza a pályára. Az ügy kirobbanása óta dolgoztunk ezen, egy étteremben ért a hívás a pozitív esetről. Az egész folyamat este kilenc óra körül kezdődött, és nagyon sok problémán kellett átrágnunk magunkat, össze kellett hívnunk a csapatokat.

Beszéltünk az FIA-val, amely Európában van, Chase sajnos épp a levegőben volt. Elég stresszes időszak volt, és szerintem az jó, hogy nagyjából 12 óra alatt mindent rendeztünk."

A McLaren több alkalmazottja karanténba került Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

A McLaren később megerősítette, hogy a pozitív eset miatt 14 további alkalmazottját kellett karantén alá helyezni a hoteljükben további 14 napra, mivel szoros kapcsolatban álltak a fertőzött személlyel. Lényegében ez tette lehetetlenné a részvételüket a versenyen.

Brawn szerint minderre fel voltak készülve, nem érte őket váratlanul, hogy találtak egy fetőzöttet.

„Végivettük az egészségügyi hatóságokkal, hogy mi történne, ha van egy eset, öt eset, tíz eset. Amit soha nem lehet előre tudni, hogy a fertőzöttnek milyen kapcsolata volt a körülötte levőkkel. A mostani esett miatt 14 embernek kellett karanténba vonulnia, ami tulajdonképpen ellehetetlenítette a csapat működését. Ezt nem lehet előre tudni, lehetett volna az az egy eset más is, érinthette volna kevésbé a csapatot. Vannak dolgok, amiket örökké csak találgatni tudunk.

Megtaláltuk, hogy ki a pozitív, ez az itteni hatóságok érdeme. A folyamatok működtek, utána pedig döntést kellett hoznunk."