Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és Nico Rosberg után Jenson Button is csapatot indít az Extreme E-ben, ő azonban versenyezni is fog az új szériában.

Újabb Forma-1-es világbajnok vág bele az elektromos terepralizás világába, ám két korábbi riválisával ellentétben ő versenyezni is fog az Extreme E névre keresztelt, áprilisban rajtoló elektromos tereprali-bajnokságban. Az új érkező pedig nem más, mint Jenson Button, aki saját csapatával fog száguldozni és próbálja majd legyőzni többek között korábbi csapattársa, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton együttesét, valamint a 2016-os világbajnok Nico Rosberg gárdáját.

Button is kipróbálja magát az új sorozatban Forrás: Extreme E

A 2009-es világbajnok 2019-ben a Baja 1000-es versenyen kóstolt bele először a terepralizásba, és egyből beleszeretett a szakágba. „Néhány évvel ezelőtt szerettem bele a terepralizásba, ez pedig oda vezetett, hogy néhány versenyen a saját csapatommal vettem részt, mint például a Mint 400 és a Baja 1000. Abszolút imádtam. Akkoriban hallottam először az Extreme E tervéről, amit nagy érdeklődéssel követtem. Elképesztő, amit Alejandro Agag, Ali Russell és az egész csapat létrehozott, nekik és a partnereinknek, az Apater Capitalnak és a Piptnek köszönhetően pedig mi is a részesei leszünk."

Button csapatát JBXE névre keresztelte, és egyelőre csak az egyik pilóta személye ismert, miután bejelentette, hogy ő maga is autóba ül.

A sorozat szabályainak értelmében a másik ülésbe női pilótát kell szerződtetni, a versenyek pedig úgy fognak kinézni, hogy a táv felénél cserélnek, és aki addig vezetett, az a folytatásban navigátor lesz.

Az Odyssey 21 fantázianévre keresztelt, 550 lóerős és 1650 kilós E-SUV-ok olyan helyszíneken fognak versenyezni, amelyeket negatívan érintett a klímaváltozás, ezzel hívva fel a figyelmet a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni harc fontosságára.

Button csapatának dizájnja a 2009-es világbajnok Brawn GP festésére és a pilóta akkori sisakszíneire hasonlítanak Forrás: Extreme E

„Első osztályú versenyzést és szórakozást fog nyújtani a rajongóknak, egyúttal felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira” – mondta Button.

A figyelemfelhívás mellett pedig az Extreme E minden helyszínen kezdeményezéseket indít el, amelyek segítenek megvédeni a már sérült ökoszisztémákat."

Button csapatával ellentétben Hamilton X44 névre keresztelt istállója, valamint a Rosberg Xtreme Racing pilótafelállása már teljes. Előbbiben a hétszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb vezet majd Cristian Gutiérrezzel, utóbbiban pedig a háromszoros ralikrossz-vixágbajnok Johan Kristoffersson fogja tekerni a kormányt Molly Taylorral.

A mezőnyben Button mellett lesz egy korábbi F1-es pilóta is az 1999-es Brazil Nagydíjon induló, hírnevet magának a hosszú távú versenyzés világában szerző Stéphane Sarrazin személyében,

de megtaláljuk még a kétszeres DTM-bajnok, egyszeres ralikrossz-világbajnok Mattias Ekströmöt, valamint a kétszeres ralivilágbajnokot és háromszoros Dakar-győztes Carlos Sainzot is.

Az öt fordulóból álló bajnokság április 3-án, a Sivatagi Xprix-vel kezdődik Szaúd-Arábiában.