A McLaren vezére kimondta, Ricciardo nem azt hozza, amit vártak tőle

Forma-1, Daniel Ricciardo, McLaren, Spanyol Nagydíj 2022, szombat
Daniel Ricciardo of McLaren F1 Team drive his single-seater during qualifying of Spanish Grand Prix in Circuit de Catalunia in Montmelo, Barcelona, Catalunia, Spain (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Zak Brown nincs túl jó véleménnyel Daniel Ricciardo teljesítményéről, és kijelentette, az ausztrál versenyzővel való együttműködés alulmúlja a várakozásokat. A McLaren Racing vezérigazgatója hozzátette, ez is megmutatja, hogy Lando Norris mennyire jó pilóta.

Daniel Ricciardo tavalyi teljesítménye alighanem az idény egyik, ha nem a legnagyobb csalódása volt, ám az ausztrál pilóta és a McLaren joggal bízhatott benne, hogy az idei autókkal visszatalál régi formájához. A jelek szerint azonban ez nem történt meg: az első hat futamból mindössze egyszer szerzett pontot, és erre a márciusi koronavírus-fertőzése legfeljebb csak részben lehet mentség.

Ricciardo egyelőre idén sem hozza azt, amiért szerződtették Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Vele szemben Lando Norris az idénynyitót leszámítva eddig mindig az első tízben végzett, amikor célba ért, Imolában pedig a dobogóra is felállhatott. A brit pilóta legutóbb úgy végzett négy pozícióval csapattársa előtt, hogy a Spanyol Nagydíj hétvégéjét mandulagyulladással versenyezte végig. Ricciardo tehát a jelek szerint idén is messze van Norristól, és például Cunoda Jukival ellentétben nem jött meg a remélt fejlődés. Mindez természetesen a wokingiak vezérkarának figyelmét sem kerülte el.

– nyilatkozta Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója a Sky Sportsnak. –Nyilvánvalóan szeretnénk, ha Daniel sokkal közelebb kerülne Landóhoz, és jó kis csatákat vívnának csapaton belül. Daniel még nem érzi jól magát az autóban. Mindent megpróbálunk, amit csak tudunk, [de] ez ismét csalódást keltő hétvége volt.”

A teljes képet nézve Ricciardo és a McLaren eddigi házassága eddig nagyon nem úgy alakul, ahogyan a két fél azt eltervezte. A tavalyi szezon kezdete előtt az ausztrál versenyző még arról beszélt, hogy hosszú távon akár a világbajnoki cím is elérhető lehet, ám jelenleg ez nagyon távolinak tűnik. Persze a tavalyi Olasz Nagydíjon ő törte meg a brit istálló 2012 óta tartó nyeretlenségét, de a diadallal együtt is csak néhány alkalommal nyújtott jónak mondható teljesítményt, pedig nyilvánvalóan nem ezzel a céllal szerződtették.

Monzától és néhány [másik] versenytől eltekintve az együttműködés nem felelt meg az ő, illetve a mi várakozásainknak – jelentette ki Brown. – Úgy gondolom, csupán annyit tehetünk, hogy csapatként továbbra is keményen dolgozunk, és

reméljük, hogy ami most nem működik, az hamarosan átkattan.”

Bár az autó kevésbé alkalmas a kimagasló eredményekre, mint tavaly, Lando Norris idén is meg-megvillan, Imolában például nemcsak a versenyen, hanem az időmérőn is a harmadik helyet szerezte meg. Brown úgy véli, a Ricciardóval szembeni különbség is azt igazolja, hogy a 22 éves versenyző sokra hivatott.

Brown szerint Norris az egyik legjobb pilóta Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„Szerintem ez is megmutatja, hogy Lando mennyire jó – fogalmazott az amerikai üzletember. – Ha megnézzük [a pontkülönbséget] Charles [Leclerc] és Carlos [Sainz], vagy Max [Verstappen] és Sergio [Pérez] között, köztük szakadék van csapattársakként. Úgy vélem, Lando jelenleg a világ egyik legjobb pilótája, és azt hiszem, a differencia egyfajta dicséret számára.”