Vágólapra másolva!
Charles Leclerc elárulta, borzasztóan nehéz volt megszereznie a győzelmet az Osztrák Nagydíjon, és nagyon kellett már neki a diadal. Max Verstappen végig szenvedett, míg Lewis Hamilton a szerelőinek hálálkodott.

Izgalmasan alakultak az Osztrák Nagydíj utolsó körei. Miután Carlos Sainz motorhiba miatt kiesett, Charles Leclerc autója is rakoncátlankodni kezdett, ám Max Verstappen nem tudta eléggé megközelíteni. Mögöttük Lewis Hamilton ért célba, aki nehéz hétvége után állhatott fel a dobogóra.

Leclerc a problémák ellenére is nyerni tudott Forrás: AFP/Ronald Wittek

Bár Leclerc nem rajtolta le Verstappent, de pár kör múlva már támadni tudta ellenfelét, és meg is előzte a címvédőt. A Ferrari végig jó tempót produkált, ám az utolsó körökre gondok adódtak Leclerc pedáljával. Verstappen végül másfél másodperccel maradt el riválisától, aki

még a rádióban kijelentette, hogy nagyon félt a drámai befejezéstől.

Nagyon jó verseny volt – nyilatkozta már a leintés utáni interjúk során. – Megvolt a tempónk, az elején volt egy jó csatánk Maxszal. A vége hihetetlenül nehéz volt, probléma adódott a gázpedállal, szóval nagyon trükkös volt, de sikerült kitartanunk a végéig, úgyhogy rendkívül boldog vagyok.”

A drámát fokozta, hogy Sainz motorja nagyjából ugyanakkor mondta fel a szolgálatot, amikor Leclerc-nél is megjelentek a gondok. A 24 éves versenyző ugyan tudta, hogy a problémák nem egy tőről fakadnak, mégsem tudta kiverni a gondolataiból, hogy mi történt csapattársával.

Furcsa volt, mert nagyjából ugyanakkor jött elő [a két probléma], így természetesen ott volt a fejemben – jelentette ki. –

Tudtam, hogy [nálam] nem a motorral van gond, mert a pedált éreztem furcsának. Azonban szerencsére végigbírta a futamot.”

Leclerc ezzel megtörte az öt futam óta tartó rossz sorozatát, hiszen ezalatt egyszer sem állhatott fel a dobogóra. Most viszont pályafutása során először nem a pole pozícióból indulva nyert, és ami ennél is fontosabb, 6 pontot lefaragott a Verstappennel szembeni hátrányából.

Leclerc-nek nagy szüksége volt erre a győzelemre Forrás: AFP/Jure Makovec

„Egyértelműen szükségem volt erre – szögezte le. – Az előző öt verseny elképesztően nehéz volt nekem és a csapatnak is. Végre megmutattuk, hogy megvan a sebesség az autóban, és meg tudjuk csinálni, ami hihetetlen. A végéig kell hajtanunk.”

Verstappen ha nem is toronymagas, de egyértelmű esélyesként várta a futamot, án meglepetésre nem tudta hozni a várt tempót. Ennek következtében hamar eldőlt, hogy önerőből nem tudja megverni a Ferrarikat, alighanem csak Sainz kiesésének köszönheti második helyét.

– kezdte. – Ez az összes többi keveréken is folytatódott, és túl nagy volt a gumikopás, hogy megtámadjam Charles-t. Ezzel együtt a második hely jó eredmény egy ilyen nehéz napon.”

Verstappent több tízezer honfitársa kísérte el a spielbergi hétvégére, ám a tavalyi évvel ellentétben nem tudta őket győzelemmel megörvendeztetni. A címvédő sajnálja, hogy most nem jött össze a siker, de megismételte, hogy a második pozíció is „nagyszerű eredmény”.

Ahogyan Verstappen, úgy Hamilton is profitált Sainz kieséséből, és zsinórban harmadszor végzett a harmadik helyen. Bár a holland nézők jelentős része nem bánt vele kesztyűs kézzel a hétvégén, a hétszeres világbajnok méltatta a közönséget, mielőtt értékelte a futamot.

– árulta el. – Nehéz nap volt, ahogyan a hétvége is. Nagyon hálás vagyok, csapatként sok pontot szereztünk a harmadik és a negyedik hellyel. Innentől kezdve előrelépünk.”

Hamilton nem számított a dobogóra Forrás: AFP/Jure Makovec

Hamiltonnak valóban nem volt könnyű hétvégéje, hiszen az időmérőn összetörte az autót, és másnapra új kasztnit kapott, ám a harmadik szabadedzésnek csak a legvégén tudott részt venni. A 37 éves versenyző hálás a szerelőknek az elvégzett munkáért.

– fogalmazott. – Szombaton délelőtt [valójában kora délután – a szerk.] vadonatúj autót kaptam. Valamelyest fejlődtünk erre a hétvégére, és ez folytatódni fog.”