Az Astonnál úgy számolnak, Alonso 45 éves korán túl is versenyezhet

Forma-1, Fernando Alonso
Fernando Alonso during the Formula 1 Pirelli GP of Spain, held at the Circuit de Barcelona Catalunya, in Barcelona, on 22th May 2022. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Következő csapatának főnöke, Mike Krack nem látja problémának a spanyol életkorát, és úgy véli, különösebben nem kellett győzködniük a csapatváltásról, mert a dörzsölt Alonso a kapcsolatai révén tisztában volt az Aston Martin nagyszabású terveivel.

A most 41 éves Fernando Alonso az Alpine-tól az Aston Martinhoz megy jövőre, mivel jelenlegi csapata nem akart hosszabb távú szerződést kötni vele, inkább a teljesítményét folyamatosan boncolva évről évre hosszabbítottak volna vele. Új istállójának vezetője, Mike Krack nem fogalmazott meg hasonló aggályokat.

„A 40 az új 30! – mondta viccesen. – Szóval egy nagyon fiatal versenyzőnek tekinthető, az életkora miatt nem töprengtünk. Bizonyította, hogy még mindig nagyon gyors, és nem gondoljuk, hogy romlani fog a teljesítménye."

Fernando Alonso Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A csapat 2026-ra saccolja azt, hogy harcolhat a győzelmekért és a vb-címért (más istállók korábbi hasonló ütemtervei alapján ez túl optimista forgatókönyvnek tűnik), Alonso akkor 45 éves lesz. Krack viszont azt mondta Alonsóról, „nem lepődne meg, ha még ennél idősebb korban is vezetne." Ilyen életkorban utoljára a Forma-1 első évtizedeiben, az 1950/60-as években ültek pilóták a volánnál.

Krack beavatott a megbeszéléseik menetébe is, bár összességében úgy véli, nem kellett hosszasan hízelegniük Alonsónak.

„Fernando mindig azt mondta, hogy ha két fél együtt akar működni, elég 10 perc a megállapodáshoz – közölte. – Beszéltünk vele a szervezetünkről, az infrastruktúránkról, a következő évekre vonatkozó tervekről. Azt hiszem, ez eléggé meggyőzte. Ő is figyel, értelmes ember, pontosan tudja, mi zajlik a csapatoknál."

„Különböző forrásaiból tudja, mi zajlik nálunk, és tudja, hogy komoly hatása lehet a projektünkre, ami szerintem nagyon vonzóvá tett bennünket."

Alonso még mindig tud nagyokat villantani Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Azért jött hozzánk, mert lehetőséget lát, ismeri a terveket az infrastruktúránk javítására, tudja, hogyan toborzunk szakembereket."

Az Aston Martin csapatfőnöke egyúttal hálás a visszavonuló Sebastian Vettelnek (akinek a helyére Alonso érkezik), amiért időben ismertette a szándékait és nem hozta nehéz helyzetbe az istállót az utódlással.

Alonso: Szóltam a főnökeimnek a távozásomról

Az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer azt mondta, a sajtóból, és nem a pilótától tudta meg Alonso távozását az Aston Martinhoz, ezért nagyon meglepődött. A kétszeres világbajnok azonban közölte, nem szó nélkül lépett le.

„Mindenkit, aki részt vett a tárgyalásainkban. Otmar nem volt köztük, és Laurent vagy Luca bizonyára nem hívta fel a bejelentés előtt, ezért lepődött meg."

Alonso az Aston Martinhoz igazol Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Alonso a bejelentés napján, a Magyar Nagydíj utáni hétfőn írta alá a szerződését, a mielőbbi bejelentést pedig azért szorgalmazta, hogy ne szivárogjon ki az információ. Ami az Alpine-nal folytatott tárgyalásokat illeti, arról azt mondta, furcsállta, hogy hónapokig nem léptek előre. A váltást mindenki szempontjából előnyösnek tartja, hiszen Oscar Piastrinak így megnyithatta az utat egy versenyzői ülés felé, bár egy váratlan csavarral a tehetséges fiatal valószínűleg a McLarennél fog kikötni.

„Logikus lépés volt, mert az Aston nagyon ragaszkodott hozzám, bíznak a képességeimben a pályán és a pályán kívül is, amivel segíthetem a projektjüket" – tette hozzá.